Nederland neemt geen beslissing over Hedwigepolder

25/05/12 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

De huidige Nederlandse regering zal geen nieuw besluit nemen over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.

Nederland neemt geen beslissing over Hedwigepolder

© EPA

De ontslagnemende minderheidsregering-Rutte, bestaande uit de rechts-liberale VVD en het christendemocratische CDA, schuift een beslissing over de Hedwigepolder door naar de volgende regering.

Te gevoelig De regering besloot de beslissing uit te stellen "gezien het demissionair karakter, gelet op de uitspraak van de Tweede Kamer (die niet van een gedeeltelijke ontpoldering wilde weten, nvdr.) en de gevoeligheid van het dossier", legde staatssecretaris van Landbouw Hendrik Bleker uit.

Bleker en ook premier Mark Rutte hielden het parlement eerder nochtans voor dat bij een afwijzing van Blekers plan een volledige ontpoldering dreigt.

Twistpunt
De Hedwigepolder is al zeven jaar een twistpunt tussen Nederland, Vlaanderen en de Europese Commissie. Deze week bleek definitief dat er in de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement geen steun is voor het plan van Bleker om de polder voor een derde onder water te zetten. Het ontpolderen is nodig als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Vlaanderen was reeds een procedure begonnen om Nederland te dwingen de hele polder onder water te zetten. Bleker liet weten dat de Nederlandse regering haar beslissing zo snel mogelijk aan Vlaanderen en de Europese Unie zal meedelen. (ANP/Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners