'Nederland moet stoppen met sinterklaasfeest'

22/10/13 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:15

Het hoofd van de VN-werkgroep die de rol van Zwarte Piet onderzoekt, vindt de sinterklaastraditie racistisch.

'Nederland moet stoppen met sinterklaasfeest'

© Thinkstock

Nederland moet ophouden met het sinterklaasfeest. Dat vindt althans de Jamaicaanse professor Verene Shepherd, hoofd van de VN-werkgroep die zich buigt over de rol van Zwarte Piet. Ze begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat het sinterklaasfeest een terugkeer is naar de slavernij.

De Jamaicaanse professor Verene Shepherd zei in gesprek met het programma Een Vandaag dat ze Zwarte Piet persoonlijk racistisch vindt. Maar ze geeft ook aan dat ze als onderzoekster verplicht is om nog nader onderzoek te doen naar de traditie. Shepherd vraagt zich bovendien af waarom Nederland eigenlijk twee Kerstmannen nodig heeft.

"Mijn persoonlijke mening is dat dit in de 21ste eeuw niet zou mogen gebeuren", verklaarde Shepherd aan het programma. "Het is beledigend. Wij gaan ook niet de straat op en zeggen hoe alle blanke mensen eruit moeten zien."

'Zwarte Piet is zwart'

Verder meent ze dat de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) druk moet uitoefenen om het sinterklaasfeest af te schaffen. De minister-president liet eerder al verstaan dat hij vindt dat de discussie een zaak is van de Nederlandse samenleving. "Zwarte Piet is zwart", aldus Rutte. "Daar kunnen we weinig aan veranderen."

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Verenigde Naties onderzoek doen naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Vier VN-rapporteurs hadden begin dit jaar Nederland ter verantwoording geroepen, nadat ze klachten hadden gekregen over de sinterklaastraditie. (Belga/YD)

Onze partners