Nederland kondigt dag van nationale rouw aan

22/07/14 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

In Nederland zal woensdag 23 juli een dag van nationale rouw zijn. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen.

Nederland kondigt dag van nationale rouw aan

© Reuters

Woensdag is een dag van nationale rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op de vliegbasis in Eindhoven, waar de nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig zullen zijn. Na de landing wordt er een minuut stilte in acht genomen. 'Iedereen kan zich hierbij aansluiten', meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zullen de vliegtuigen, die op een nog onbekend tijdstip vanuit Charkov in Oekraïne vertrekken, vermoedelijk rond 16u in Eindhoven arriveren. De lichamen zullen na aankomst naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht voor identificatie.

Gebed en bezinning

Bij een speciale gebedsdienst voor de slachtoffers zullen woensdag ook grote televisieschermen buiten de kerk staan en kunnen mensen op een speciale plaats bloemen leggen. De christelijke omroepen KRO-NCRV, EO, IKON en RKK maakten het programma bekend van de eerder al aangekondigde dienst in de Sint Joriskerk in Amersfoort. Zo zullen kennissen van passagiers van MH17 spreken, levert Iris Kroes een muzikale bijdrage en zullen verschillende mensen uit de religieuze wereld aan het woord zijn. De bijeenkomst is te zien op Nederland 2 vanaf 19u. De dienst wordt een uur van gebed en bezinning, aldus de Nederlandse kerken en de omroepen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners