Nederland kiest Paars

12/09/12 om 21:33 - Bijgewerkt om 21:33

VVD en PvdA halen samen de absolute meerderheid bij de Nederlandse kamerverkiezingen.

VVD-leider Mark Rutte heeft de overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen opgeëist. Kort daarvoor was hij telefonisch gefeliciteerd door zijn naaste concurrent, PvdA-leider Diederik Samsom.

'Dolgraag deelnemen aan het kabinet'
"Wij zullen het vertrouwen niet beschamen", hield Rutte zijn aanhangers voor tijdens een bijeenkomst in Scheveningen. Rutte zei zoveel mogelijk idealen te willen verwezenlijken in een nieuw kabinet, waar de VVD volgens hem "dolgraag" aan wil deelnemen.

De VVD-leider en premier zei "ongelofelijk tevreden en blij" te zijn met de verwachte verkiezingsuitslag, die de VVD, met 86 procent van de stemmen geteld, naar verwachting 41 zetels oplevert, 2 meer dan de PvdA.

Hij gaat de uitslag eerst "goed analyseren" voor hij uitspraken wil doen over de coalitievorming en de kabinetsformatie, klonk het tijdens de overwinningsspeech voor de partijaanhangers.

Samsom
Rutte wilde niet zeggen dat het voor de hand ligt om in elk geval samen met de PvdA van Diederik Samsom een kabinet te gaan vormen. Hij herhaalde dat hij zo spoedig mogelijk een stabiel kabinet wil om er aan te werken om Nederland "sterker uit de crisis te laten komen".

Donderdagmiddag komen de fractievoorzitters van de in de Kamer gekozen partijen waarschijnlijk voor het eerst bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bijeen om de procedure te bespreken nu de Kamer de koningin buitenspel heeft gezet in het formatieproces. (Belga/EE)

Aantal zetels (ten opzichte van 2010)

VVD 41 (+10)

PvdA 40 (+10)

CDA 13 (-8)

SP 15 (=)

PVV 13 (-11)

GroenLinks 4 (-6)

D66 12 (+2)

ChristenUnie 4 (-1)

Partij voor de Dieren 2 (=)

SGP 3 (+1)

50Plus 3 (/)

Historisch lage opkomst

De vijfde Tweede Kamerverkiezingen in 10 jaar tijd eisen zijn tol van de Nederlandse kiezer. De opkomst voor de verkiezingen van woensdag was sinds 1998 niet zo laag. Met 98,7 procent van de stemmen geteld, kwam de opkomst van woensdag uit op 73,8 procent. In 1998 was dat 73,4 procent. In 2010 ging 75,4 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

Lees meer over:

Onze partners