Nederland in de ban van de Elfstedentocht

© Reuters

De Elfstedentocht gaat voorlopig nog niet door, zo heeft de vereniging Friesche Elfsteden bekend gemaakt.

De rayonhoofden kwamen zondagavond voor het eerst samen om de staat van het Friese ijs te bespreken. De belangrijkste voorwaarde om de befaamde schaatstocht te laten doorgaan is dat het ijs over het gehele parcours een dikte heeft van 15 centimeter. Aan die voorwaarde is dus nog niet voldaan. De rayonmeesters meten dagelijks de dikte van het ijs. Een kritiek punt dit jaar is De Swette, een vaart die Leeuwarden en Sneek met elkaar verbindt. Die vaart is de eerste etappe van de tocht en zorgde ook bij de vorige editie voor problemen.

Cultureel erfgoed De Elfstedentocht is een schaatswedstrijd van bijna 200 kilometer op natuurijs. De schaatsers starten in Leeuwarden en doorkruisen tijdens hun tocht elf Friese steden om dan terug op het vertrekpunt aan te komen. Ze doen dit allemaal op een dag tijd. De eerste georganiseerde tocht ging door in 1909 en is sindsdien een traditie. De eerste echte Elfstedentocht werd echter al in 1890 gereden toen enkele honderden schaatsers op eigen initiatief de Elfsteden doorkruisten. De Friezen beschouwen de tocht dan ook als hun cultureel erfgoed en de hele streek leeft, vaak tevergeefs, naar het gebeuren toe.

Door de grote onzekerheid wordt er elk jaar, wanneer de temperatuur onder het vriespunt duikt, druk gespeculeerd over het doorgaan van de tocht, die ondertussen een mythische uitstraling heeft. De Elfstedentocht werd in de geschiedenis nog maar vijftien maal gereden. Zes keer in januari, acht keer in februari en maar een keer in december. De laatste dateert van januari 1997 en werd toen gewonnen door Henk Angenent. Of de tocht al dan niet door zal gaan is nog niet te zeggen, al zijn er gunstige tekenen. Zo is er sinds zondag officieel sprake van een koudegolf en is er in de geschiedenis een relatie tussen koudegolven en de Elfstedentocht. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content