Nederland houdt vast aan omstreden Koningslied

22/04/13 om 18:16 - Bijgewerkt om 18:16

Het Nederlandse Nationaal Comité Inhuldiging houdt eraan vast om het veelbesproken Koningslied op de avond van de troonswisseling gezamenlijk te zingen.

Nederland houdt vast aan omstreden Koningslied

© AFP

Componist John Ewbank trok het lied terug na een storm van kritiek. Tekst, muziek en de videoclip worden massaal gehekeld of belachelijk gemaakt. Op het internet circuleerde een petitie tegen het lied, die door bijna 40.000 Nederlanders werd ondertekend. Op Facebook werd een pagina "Sorry voor het Koningslied" aangemaakt, die vrijdag al ruim 86.000 keer was "geliket".

Ewbank zei daarop genoeg te hebben van alle verwensingen die hem ten deel zijn gevallen. "Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen", klonk het.

Het comité zegt in een verklaring "veel waardering" te hebben voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. "De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het comité heeft na goed overleg met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied."

Het comité zegt het ten zeerste te betreuren "dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd en is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO "zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners