Nederland houdt dag van nationale rouw voor slachtoffers MH17

De Nederlandse vlag hangt halfstok op Schiphol. © BELGA

Nederland heeft woensdag, waaneer de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden gerepatrieerd, een zeer uitzonderlijke dag van nationale rouw afgekondigd. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1962.

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag woendag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.

Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Dit zal met name gebeuren vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen met stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17. Die zullen vermoedelijk rond 16.00 uur in Eindhoven arriveren.

Op het vliegveld van Eindhoven zullen nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig zijn. Na de landing wordt er een minuut stilte in acht genomen. ‘Iedereen kan zich hierbij aansluiten’, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het debat in de Tweede Kamer over de vliegtuigramp in Oekraïne is uitgesteld.

Geen reclame

De Nederlandse publieke omroepen passen woensdag hun programmering aan vanwege de nationale dag van rouw. De hele dag is er geen reclame op Nederland 1, 2 en 3, Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5 en 6 en FunX.

Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over. Dat heeft de publieke omroep dinsdagavond bekendgemaakt.

Uitzonderlijk

Een dag van nationale rouw is een zeer unieke gebeurtenis in Nederland. Sinds de Tweede Wereldoorlog werd alleen in 1962 na de dood van de voormalige koningin Wilhelmina een dag van nationale rouw afgekondigd.

Bij latere trieste gebeurtenissen werd die term niet meer gebruikt. Vanwege individuele grondrechten van de mens kan iemand immers niet tot rouwen worden gedwongen. Ook na de vliegramp in Tripoli (Libië) in 2010, waarbij 103 mensen omkwamen, waaronder 70 Nederlanders, kwam er geen officiële dag van nationale rouw. (Elsevier/Servaas van der Laan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content