Nederland heeft een antikraakwet

01/06/10 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

Kraken wordt na de inwerkingtreding van de wet strafbaar.

De Nederlandse Eerste Kamer heeft dinsdag een wet goedgekeurd die kraken verbiedt. Het kraakverbod was eind vorig jaar al door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Doorde nieuwe anti-kraakwet wordt het innemen van een leegstaand pand illegaal. Krakers riskeren maximaal een jaar celstraf. Voor kraken met geweld of intimidatie kan zelfs maximaal twee jaar gevangenisstraf worden gegeven.

Krakers die in een groep optreden en bovendien geweld gebruiken, kunnen tot twee jaar en acht maanden gevangenisstraf krijgen.

De anti-kraakwet is een initiatief van CDA, VVD en ChristenUnie. Zij vinden dat kraken weinig meer met woningnood te maken heeft, dat krakers te veel het recht in eigen handen nemen en dat er sprake is van een verharding van de kraakbeweging.

Nadat de wet eerder een meerderheid achter zich kreeg in de Tweede Kamer, werd ze dinsdag ook in de Eerste Kamer goedgekeurd.

In Nederland is er veel protest tegen de kraakwet. De wet treedt waarschijnlijk op 1 oktober 2010 in werking, maar misschien eerder.

Lees meer over:

Onze partners