Nederland geeft Geert Wilders zware afstraffing

13/09/12 om 07:05 - Bijgewerkt om 07:05

Grootste verliezer van de verkiezingen in Nederland is Geert Wilders. De PVV verliest bijna de helft van zijn zetels. De kiezers lusten het anti-Europese discours van de extreem-rechtse politicus niet.

Nederland geeft Geert Wilders zware afstraffing

© AFP

'In Brussel vieren ze feest. Wij gaan zware weken tegemoet.' PVV-leider Geert Wilders geeft toe dat zijn partij een zware nederlaag heeft geleden bij de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland.

De Nederlanders hebben zeer duidelijk hun stem uitgebracht voor een stabiele regering die zich inschrijft in Europa en de euro. Grote winnaars VVD en PvdA halen genoeg stemmen om samen een absolute meerderheid te halen in de Tweede Kamer.

'Stap achteruit'

'We hebben als PVV zwaar verloren. Vandaag zetten we een stap achteruit, morgen likken we onze wonden,' zei Wilders die samen met medestanders de verkiezingsuitslagen volgde in een café in Den Haag.

Het is de eerste keer in zijn politieke carrière dat Wilders zo een zware nederlaag moet slikken. Hij roept zijn achterban op niet bij de pakken te blijven zitten. 'Dit is ook een nieuw begin. Ons gevecht in Nederland is harder nodig dan ooit. De mooiste jaren van de Partij voor de Vrijheid liggen nog voor ons.'

Wilders gaat daarmee voorbij aan het feit dat zijn partij compleet irrelevant is geworden op het hoogste politieke toneel in Nederland. Waar hij na de vorige verkiezingen als gedoogpartner van een minderheidskabinet zwaar kon wegen op het beleid, zal niemand hem nu nog iets komen vragen.

'Wilders betaalt nu de prijs omdat hij wegliep'

'Het is een veeg teken dat hij zijn aanhangers optimisme probeert aan te praten,' schrijft opiniemaker Eric Vrijsen op Elsevier.nl. 'Hij blies dit voorjaar het kabinet-Rutte op door weg te lopen uit het Catshuis en probeerde een anti-Europa-campagne te foceren, maar verliest vandaag bijna de helft van zijn zetels. Hij is weggelopen terwijl het karwei nog af was. Daar houden kiezers niet van. Het zal hem blijven achtervolgen.'

De PVV verliest 11 zetels en houdt er nog 13 over. '13 wordt ons geluksgetal,' zei Wilders. Hij zei dat zijn partij niet ten onder zal gaan.

Naar Amerika?

Het is nog maar de vraag of Wilders zich kan schikken in de rol van leider van een minder relevante oppositiepartij. De Nederlandse opiniemaker en jurist Sander Terphuis schreef na de breuk tussen de PVV en de regering dat Wilders zich voorbereidt op een vlucht naar de Verenigde Staten. Hij zou er in navolging van Ayaan Hirsi Ali, hengelen naar een goedbetaalde topfunctie. Wilders zelf ontkent dat. (EE)

Onze partners