Nederland geeft deel Libische tegoeden vrij

15/08/11 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Nederland geeft 100 miljoen euro van de bevroren tegoeden van het Libische regime vrij, zodat de Wereldgezondheidsorganisatie er medicijnen mee kan kopen voor de bevolking.

Op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die met het geld medicijnen zal verspreiden onder de Libische bevolking, maakt Nederland 100 miljoen euro vrij van de bevroren Libische tegoeden.

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag aangekondigd. Het sanctiecomité van de Verenigde Naties heeft er volgens hem mee ingestemd om het geld vrij te geven aan de WHO.

'Goed voorbeeld van hoe sancties behoren te werken'
Nederland is het eerste land dat op deze manier meewerkt aan financiële ondersteuning van de noodlijdende gezondheidssector in Libië, aldus Buitenlandse Zaken. Het geld gaat naar mensen in Benghazi en andere rebellengebieden en naar Libiërs die nog onder controle van het regime van dictator Muammar Khaddafi staan.

Rosenthal noemt het besluit om de tegoeden te ontdooien een 'goed voorbeeld van hoe sancties behoren te werken'. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners