Nederland gaat moeilijk begrotingsjaar tegemoet

Mark Rutte © Reuters

Volgens uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau bedraagt het Nederlandse begrotingstekort 3,3 procent in 2014. Bovendien stijgt het aantal werklozen in Nederland met 7,5 procent, terwijl de koopkracht met een half procent daalt

Traditioneel leest het staatshoofd op de derde dinsdag van september de troonrede voor. Daarin presenteert de regering haar beleid voor het komende jaar. Het is de eerste troonrede sedert de abdicatie van koningin Beatrix.

Rapport

Zondag presenteerde het Centraal Planbureau (CPB) zijn rapport voor het jaar 2014. Het CPB plaatste dat rapport al twee dagen van tevoren op internet, omdat de zender RTL Nieuws de documenten had gelekt.

Uit het CPB-rapport blijkt dat Nederland ondanks een bezuinigingspakket van 6 miljard euro de Europese begrotingsnorm van 3 procent volgend jaar alweer niet haalt. Volgend jaar hoeft Nederland die norm nog niet te halen van Europa, maar vanaf het jaar 2015 is dat verplicht.

Daarnaast blijkt uit de prognoses van het CPB dat de Nederlandse koopkracht gemiddeld met een half procent achteruitgaat. Bovendien komen er volgens de berekeningen in 2014 zo’n 685.000 nieuwe werklozen bij in het land.

De cijfers van het CPB zijn slechter dan verwacht. In augustus voorzag diezelfde overheidsinstantie nog een economische groei van 0,75 procent. Er werd toen ook nog van uitgegaan dat de koopkracht gelijk zou blijven en dat er maar 670.000 werklozen zouden bijkomen.

Partijen

De Nederlandse regeringspartijen VVD en PvdA zeggen dat ze veel positieve signalen zien in de cijfers, maar ze beklemtonen dat het een lastig jaar wordt. De oppositiepartijen daarentegen hebben geen goed woord over voor het regeringsbeleid.

“Rutte en Asscher blijven maar volharden in hun falende koers, terwijl het maatschappelijke en politieke draagvlak verdwijnt”, laat D66-politicus Alexander Pechtold weten aan de zender NOS. Partijleider Geert Wilders van de rechts-populistische PVV schrijft op Twitter zelfs dat premier Mark Rutte en zijn regering Nederland kapotmaken.

Voorbereidingen

Intussen wordt in Den Haag alles in gereedheid gebracht voor Prinsjesdag. Voor het eerst sinds de dood van prins Claus staan er weer twee zetels in de Ridderzaal. Willem-Alexander wordt meteen ook de eerste Nederlandse koning die door zijn vrouw wordt vergezeld bij het voorlezen van de troonrede.

Behalve koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn prins Constantijn en zijn vrouw de enige leden van de koninklijke familie die aanwezig zijn op de plechtigheid. Dat is het kleinste koninklijke gezelschap sinds 1964. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content