Nederland gaat 18 miljard besparen

30/09/10 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:08

De fractieleiders van VVD, CDA en PVV hebben het regeerakkoord voorgesteld. Het bevat onder meer de invoering van een boerkaverbod.

VVD, CDA en PVV hebben donderdag definitief overeenstemming bereikt over een nieuw regeerakkoord. Er zal voor 18 miljard euro worden bespaard en er komen beperkingen op de migratie. Dat melden De Volkskrant en NRC Handelsblad.

VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte, CDA-fractieleider Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders hebben donderdag het regeer- en het gedoogakkoord voorgesteld.

Het regeerakkoord wordt gesloten tussen VVD en CDA, maar die partij heeft het nog niet goedgekeurd. Zaterdag buigt een partijcongres zich over het akkoord. Het gedoogakkoord bevat de maatregelen waar de PVV van Geert Wilders vanuit de oppositie mee akkoord kan gaan.

Volgens Nederlandse media wil het kabinet Rutte-Verhagen de overheidsfinanciën op orde brengen en is het de bedoeling het aantal Kamerleden en senatoren met een derde te verminderen. Ook het aantal ministeries gaat omlaag.

Volgens Wilders moeten beperkende maatregelen op het vlak van immigratie ervoor zorgen dat de instroom van mensen uit niet-westerse landen met de helft daalt. Illegaliteit wordt strafbaar en er komt een boerkaverbod, aldus de leider van de PVV.

Voorts krijgen migranten die niet slagen voor hun inburgeringsexamen geen verblijfsvergunning. Ook wordt de mogelijkheid van gezinshervorming en gezinshereniging beperkt. Om dierenmishandeling aan te pakken, komen er 500 zogenaamde animal cops.

Pensioenleeftijd omhoog

De pensioenleeftijd gaat omhoog. De regering wil daarbij dicht bij de ideeën blijven van de sociale partners, die eerder een verhoging tot 66 jaar tegen 2020 voorstelden.

VVD-leider Mark Rutte zei donderdag dat Nederland met het regeerakkoord wordt teruggegeven aan de hard werkende Nederlander.

Volgens CDA-fractieleider Maxime Verhagen komen er omvangrijke hervormingen die de samenleving sterker en socialer zullen maken en gaat het om een 'gewoon' regeerakkoord. De nieuwe regering staat voor de vrijheid voor iedereen, aldus Verhagen.

Wilders sprak van een historisch akkoord. Volgens hem gaat er een nieuwe wind waaien in Nederland. Hij vermeldde minder asielzoekers, minder immigratie en meer geld voor ouderen.

Lees meer over:

Onze partners