Nederland en Marokko werken samen tegen terrorisme

Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. © AFP

Nederland en Marokko gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen terrorisme. ‘Het zijn twee heel verschillende rechtsstaten, maar we kunnen van elkaar leren’, meent Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Nederland en Marokko gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen terrorisme en jihadisten die willen vechten in Syrië, Irak en Libië. Dat hebben minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn collega Salaheddine Mezouar afgesproken tijdens het bezoek van Koenders aan het Noord-Afrikaanse land.

‘We kunnen van elkaar leren’

Hij ziet op het gebied van deradicalisering dat er bijvoorbeeld in Marokkaanse gevangenissen interessante dingen gebeuren. “Wellicht kan het onderwijs dat hier wordt gegeven ook interessant zijn voor ons”, aldus Koenders. Hoe de uitwisseling concreter vorm gaat krijgen, moet nog worden uitgewerkt. “We doen al veel samen, bijvoorbeeld aan uitwisseling van informatie. We werken elk op onze eigen manier, het zijn twee heel verschillende rechtsstaten. Maar we kunnen van elkaar leren”, aldus Koenders.

Regering van nationale eenheid

In zijn gesprek met Mezouar is ook gesproken over militair ingrijpen in Libië, zoals Italië voorstaat. “Maar we zijn het erover eens dat er geen simpele militaire oplossing is voor het probleem, alleen een politieke”. Hij denkt daarbij aan de vorming van een regering van nationale eenheid. “Als er zo’n regering komt, zou je die kunnen steunen in de strijd tegen IS.”

Koenders is de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in zeven jaar die Marokko bezoekt. Dat was nodig omdat de verhoudingen tussen beide landen onder druk kwamen te staan nadat vorig jaar Nederland had besloten het socialezekerheidsverdrag eenzijdig op te zeggen. Marokko wil van die aanpassing niets weten en dreigt met tegenmaatregelen. “Maar ik denk dat beide partijen eruit willen komen, en ik denk ook dat dat snel gaat lukken.” Koenders kan niet toelichten hoe de twee partijen nader tot elkaar kunnen komen, “maar ik ben er optimistisch over”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content