Nederland: elf arrestaties na rellen tegen komst asielcentrum in Geldermalsen

16/12/15 om 23:20 - Bijgewerkt op 17/12/15 om 01:36

In Geldermalsen, bij 's-Hertogenbosch in het zuidwesten van Nederland, zijn twee agenten lichtgewond geraakt bij rellen. Honderden mensen betoogden tegen de mogelijke komst van een asielcentrum in de gemeente. Er werden minstens 11 manifestanten opgepakt.

Nederland: elf arrestaties na rellen tegen komst asielcentrum in Geldermalsen

Confrontatie in Geldermalsen © AFP

De rellen braken uit toen boze betogers het gemeentehuis wilden bestormen, waar op dat moment een vergadering aan de gang was over de mogelijke komst van het asielcentrum. Honderden mensen hadden zich voor het gemeentehuis verzameld. Hardliners gooiden hekken omver en bekogelden de politie met flessen, stenen en vuurwerk. Ook de ruiten van het gemeentehuis zijn ingegooid, volgens De Telegraaf.

De politie heeft zeker elf mensen opgepakt. Ze worden verdacht van diverse feiten, waaronder het gooien van vuurwerk en stenen naar de politie. Zij zullen in elk geval de nacht in de cel doorbrengen, zo maakte de politie bekend.

De oproerpolitie was uitgerukt in vijftien bussen, vuurde waarschuwingsschoten af en ontzette de raadszaal.

Vanwege de rellen is de beslissing over de komst van het asielzoekerscentrum uitgesteld. Het moet plaats bieden aan 1.500 mensen, voor een periode van tien jaar. Maar tegenstanders vinden het plan te grootschalig voor een dorp met 11.000 inwoners.

Of er bij de rellen ook manifestanten werden verwond is niet bekend.

Rond 00.30 uur kon de politie melden dat de rust was weergekeerd. "Er is nog veel politie op de been om alles onder controle te houden, maar de situatie is erg rustig", aldus een woordvoerder. Er komt een grondig onderzoek naar wat er gebeurd is.

Volgens de NOS is het de derde keer dat bij gesprekken over asielcentra rellen uitbreken. Eerder liep een informatiebijeenkomst in Steenbergen over de opvang van asielzoekers uit de hand. Ook in Purmerend werd een raadsvergadering verstoord.

(Belga/RR)

Onze partners