Nederland: dood Arubaan is waarschijnlijk gevolg van arrestatie, vijf agenten geschorst

01/07/15 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:37

Het overlijden van een Arubaanse toerist in het Nederlandse Den Haag is zeer waarschijnlijk het gevolg van het hardhandige politieoptreden bij zijn arrestatie, oordeelt het Openbaar Ministerie. Vijf agenten worden verdacht en zijn op non-actief gezet.

Nederland: dood Arubaan is waarschijnlijk gevolg van arrestatie, vijf agenten geschorst

Betogers in Den Haag © Belga Image

Bij een demonstratie naar aanleiding van zijn dood, waren in de nacht van maandag op dinsdag nog rellen uitgebroken in de Schilderswijk van Den Haag. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag was het onrustig.

Gearresteerd

Mitch Henriquez, die op familiebezoek was in Den Haag, werd zaterdagavond aangehouden bij een muziekfestival omdat hij riep dat hij een wapen droeg, wat niet het geval bleek.

Hij overleed een dag later, zeer waarschijnlijk door zuurstoftekort, blijkt uit de eerste resultaten van het sectierapport. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie.

Voor de dood van Henriquez zijn tijdens de sectie geen andere verklaringen gevonden. Volgens hoofdofficier Kitty Nooy is vooralsnog niet gebleken dat Henriquez overmatig drugs of alcohol gebruikt zou hebben.

Medeleven

De familie van Henriquez is geïnformeerd over de uitkomsten van de sectie en het vervolg van het onderzoek. Nooy, de Haagse politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen betuigden tijdens een persconferentie hun medeleven.

De Rijksrecherche gaat verder met het onderzoek, met name het horen van getuigen en het bekijken van filmpjes van het incident. De betrokken politiemensen zullen gehoord worden als verdachte. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners