Nederland demonstreert tegen bezoek Poetin

08/04/13 om 21:57 - Bijgewerkt om 21:57

Vladimir Poeting vergast Nederland op een bezoek, en bracht daarmee duizenden demonstranten op de been. Vooral de Russische antihomowetten zijn een doorn in het oog van betogers.

Nederland demonstreert tegen bezoek Poetin

© Reuters

Een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Amsterdam heeft duizenden demonstranten op de been gebracht. Ze kwamen bijeen bij het Scheepvaartmuseum, waar Poetin overleg had met premier Mark Rutte, en protesteerden tegen de Russische antihomowet.

De demonstranten dansten op luide dansmuziek en hadden regenboogvlaggen en gekleurde ballonnen meegenomen. Ook droegen ze tekstbordje met slogans als "Poetin go homo" en "Njet". Op een groot spandoek stond de tekst "Stop de antihomowet" in het Nederlands en Russisch. Volgens homobelangenorganisatie COC, die het protest organiseerde, maakt deze wet homoseksuelen in Rusland monddood.

Peter De Grote

Rutte en Poetin hebben het onderwerp mensenrechten maandag uitgebreid besproken, zei de Russische president achteraf. Rutte had vorige week aangekondigd dat hij schendingen van mensenrechten aan de orde zou stellen.

Poetin zei maandag ook dat hij geen geheimen heeft op dat vlak. "In Rusland is geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden. Zij hebben net als anderen volledige rechten."

Aan de grote demonstratie bij het Scheepvaartmuseum waren maandag in Amsterdam al verschillende protestacties voorafgegaan. Op veel openbare gebouwen in de hoofdstad wapperde de regenboogvlag. Het COC en Amnesty International protesteerden 's middags al bij de Hermitage, waar Poetin samen met de koningin de tentoonstelling over Peter de Grote bezocht.(Belga/EA)

Onze partners