Nederland: compromis over uitgeprocedeerden laat vragen open

Mark Rutte, minister-president van Nederland © REUTERS

De Nederlandse regering heeft na ruim een week topoverleg een compromis gevonden over uitgeprocedeerde illegalen die het land weigeren te verlaten. Ze zullen gestuurd worden naar zes centra waar ze in een terugkeertraject belanden. Volgens de oppositie lost het akkoord niets op.

Nadat het akkoord was goedgekeurd door de parlementsfracties van regeringspartijen VVD en PvdA, gaf de regering tekst en uitleg van premier Mark Rutte tekst en uitleg.

De bed-, bad- en broodregeling die gemeenten toepassen om de uitgeproceerden op te vangen verdwijnt. Als de gemeenten er toch meer doorgaan, wordt er gekort op hun subsidies.

De lokale, gemeentelijke opvang moet dus volgens het regeringcompromis verdwijnen en in de plaats komen er zes punten in het land waar de uitgeprocedeerden voor opvang terechtkunnen, namelijk in Ter Apel, van waaruit de terugkeer van illegalen nu al wordt gecoördineerd, en verder in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. In die overige vijf steden worden een soort bijhuizen van Ter Apel opgericht. Daar wordt in de loop van een korte periode, enkele weken, nagegaan of de uitgeprocedeerden in een terugkeertraject willen stappen. Zoja wordt die terugkeerprocedure in gang gezet en worden de uitgeprocedeerden na korte tijd overgebracht naar Ter Apel. Zoneen komen ze terug op straat, zonder opvang.

‘Niks’

De vraag is nu, en werd door de oppositie gesteld, in welke mate deze regeling de situatie zal veranderen. Want de illegalen die momenteel op gemeenteniveau in bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag opgevangen worden, hebben al overduidelijk laten blijken dat ze niet kunnen of willen terugkeren naar hun land van herkomst. Zullen ze met de nieuwe regeling ineens wel willen terugkeren en een veilige bestemming vinden? En als ze niet terugkeren, zullen de gemeenten hen dan voortaan aan hun lot overlaten?

“Vluchtelingen moeten nu opeens binnen een paar weken wel weten waar ze heen kunnen? Al jaren lukt het niet”, zei Alexander Pechtold, leider van de linksliberale D66, in een eerste reactie.

Emile Roemer van de linkse SP noemde het compromis “niks”: “Hier is geen enkele burgemeester blij mee. Je hebt problemen en daar moet je een humane oplossing voor vinden. Nu krijgen ze straks een vorm van opvang en gooi je ze daarna de straat weer op. Dat is niks.” Geert Wilders van de rechts-populistische PVV vond het dan weer ongehoord dat de regering nog eens opvang voorziet voor uitgeproceerden.

De Nederlandse regering zocht een compromis over de zaak nadat een kerkorganisatie het land voor de Raad van Europa had gesleept. Die Raad had een moeilijk interpreteerbaar vonnis uitgevaardigd, dat verschillend door de regeringspartners werd gelezen. De PvdA vond dat er opvang moest komen, de VVD vond dat een fors uitzettingsbeleid het aanzuigeffect zou tegengaan.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content