Nederland: Akkoord over de begroting is rond

26/04/12 om 23:01 - Bijgewerkt om 23:01

Het kabinet en de regeringspartijen VVD en CDA hebben in twee dagen met de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie een akkoord gesloten over bezuinigingen en hervormingen in 2013 in Nederland.

Nederland: Akkoord over de begroting is rond

© Reuters

Het kabinet en de regeringspartijen VVD en CDA hebben in twee politiek gezien krankzinnige dagen met de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie een akkoord gesloten over bezuinigingen en hervormingen in 2013 in Nederland.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën koppelde als verkenner de vijf partijen aan elkaar en kreeg in nog geen 30 uur voor elkaar waar VVD en CDA met gedoogpartij PVV in 7 weken overleg in het Catshuis niet in waren geslaagd.

De Jager kan nu zijn pakket naar Brussel sturen waarmee hij laat zien hoe Nederland volgend jaar het begrotingstekort weer terugdringt naar 3 procent. Dat is de eis van de Europese Commissie, waarmee de Jager de afgelopen anderhalf jaar al zijn Europese collega's om de oren heeft geslagen.

Bezuinigingen en lastenverzwaring

Er wordt fors bezuinigd in de zorg, er komt een vergroening van het belastingstelsel en een aantal maatregelen van het minderheidskabinet wordt geschrapt, onder meer de bezuinigingen op het passend onderwijs, op natuur, op het persoonsgebonden budget en de verhoging van de griffierechten. Er komen ook lastenverzwaringen. Zo gaat het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent en worden de ambtenarensalarissen bevroren.

Na twee unieke dagen was de kou uit de lucht voor wat betreft de Brusselse begrotingseisen. Wel heeft het pakket volgens de PvdA en de SP maar een houdbaarheidsdatum tot 12 september, de dag waarop Nederland weer naar de stembus gaat. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners