Nederlaag voor Le Pen: FN verliest en haalt geen enkele regio binnen

13/12/15 om 09:15 - Bijgewerkt op 14/12/15 om 09:12

De Franse extreemrechtse partij Front National (FN) heeft in geen enkele Franse regio de macht kunnen verwerven. Dat bevestigen nu ook de zo goed als volledige resultaten van de tweede stemronde.

Nederlaag voor Le Pen: FN verliest en haalt geen enkele regio binnen

Marine Le Pen van het Front National © Reuters

Vorige week, tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen, had FN nog een opmerkelijke overwinning geboekt door in zes van de dertien regio's als grootste partij uit de bus te komen. Maar uit de officiële resultaten van de tweede ronde blijkt nu dat FN uiteindelijk nergens de macht zal kunnen verwerven.

Les Républicains weten zeven van de dertien regio's binnen te halen. De partij boekte een opvallende overwinning in Parijs, een regio die al zeventien jaar lang door de sociaaldemocraten geleid werd. De regeringspartij PS moet het met winst in vijf regio's stellen. Daarnaast zijn de nationalisten er ook voor het eerst in geslaagd om in Corsica het laken naar zich toe te trekken.

Hogere opkomst

De nederlaag van FN wordt onder meer verklaard door de hogere opkomst in de tweede ronde. In totaal is 59 procent van de kiesgerechtigden een stem komen uitbrengen, tegenover 50 procent in de eerste ronde. Dat wijst er volgens waarnemers op dat de traditionele partijen er beter in geslaagd zijn hun kiezers te mobiliseren.

Bovendien had de PS zich in de tweede ronde ook strategisch teruggetrokken uit de regio's Nord-Pas-de-Calais-Picardie (noorden) en Provence-Alpes-Côte d'Azur (zuiden) om een "dam tegen extreemrechts" op te werpen. Uiteindelijk moesten de FN-kandidates in die regio's - respectievelijk partijleidster Marine Le Pen en haar nicht Marion Maréchal-Le Pen - het onderspit delven tegen de kandidaten van Les Républicains.

'Gevaar van extreemrechts nog niet geweken'

"Het gevaar van extreemrechts is nog niet geweken", zo stelde de socialistische premier Manuel Valls evenwel in een reactie op de verkiezingsuitslag. Hij beklemtoonde ook dat de resultaten geen aanleiding mag geven voor "triomfalisme".

Ook gewezen president Nicolas Sarkozy waarschuwde dat het signaal van de eerste ronde niet mag worden vergeten.

Corsica

Op het Franse eiland Corsica haalde de nationalistische lijst "Per a Corsica" (Voor Corsica) 35,5 procent van de stemmen. Daarmee komen de nationalisten aan de macht op het eiland.

De sociaaldemocraten, die tot nu toe aan de macht waren in Corsica, moeten het eiland dus uit handen geven. Opmerkelijk is ook dat het extreemrechtse Front National in Corsica zelfs niet boven de 10 procent uitkomt.

"Dit is een overwinning van Corsica en van alle Corsicanen", verklaarde partijleider Gilles Simeoni na de bekendmaking van de resultaten. De nationalistische overwinning illustreert dat de Corsicanen "een werkelijk alternatief" willen en nood hebben aan democratie, economische ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid, verklaarde Simeoni nog.

De eerste ronde van de regionale verkiezingen draaide uit op een nederlaag voor de PS van de zetelende president François Hollande. In heel wat regio's hadden de socialisten zich al teruggetrokken. Het ziet ernaar uit dat de partij van de ex-president Nicolas Sarkozy daar heeft van kunnen profiteren.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/JH/AVE)

Onze partners