Nazi die Anne Frank oppakte werd goedbetaalde spion

11/04/11 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

De nazi die Anne Frank oppakte in het Achterhuis in Amsterdam, werd na de oorlog een goedbetaalde spion voor West-Duitsland. Hij kon een nieuw leven opbouwen dankzij zijn goede contacten met andere SS'ers.

Nazi die Anne Frank oppakte werd goedbetaalde spion

Anne Frank werd in augustus 1944 in het Achterhuis in Amsterdam opgepakt door de SS'er Karl Josef Silberbaum. De familie van het beroemdste Joodse meisje uit WOII werd via het concentratiekamp Westerbork overgebracht naar de vernietigingskampen Auschwitz en Bergen-Belsen.

"Schande"
Na de oorlog ging het leven voor Silberbaum gewoon door. In zijn geboortestad Wenen werd hij politieagent. Het magazine Focus uit München onthult vandaag dat de nazi tegelijkertijd voor de West-Duitse geheime dienst werkte. De Bundesnachrichtendienst (BND) nam wel meer oud-nazi's in dienst en betaalde hen zeer goed voor bewezen diensten.

"Het is een schande voor ons land," zegt Thomas Heppender, directeur van het Anne Frankcentrum in Berlijn in de Nederlandse krant De Telegraaf. "Na de oorlog was Duitsland blind als het om extreem-rechts ging. Ze wilden het nazi-verleden zo snel mogelijk vergeten." (EE)

Lees meer over:

Onze partners