NAVO zet voor het eerst aanvalshelikopters in

04/06/11 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

De NAVO heeft zaterdag voor het eerst gevechtshelikopters ingezet boven Libië. Daarbij werd een Britse Apache door Libische troepen beschoten.

NAVO zet voor het eerst aanvalshelikopters in

© Reuters

De eerste aanval met helikopters zaterdag was gericht tegen militaire voertuigen, militair materiaal en troepen op het terrein, verduidelijkt de NAVO. De heli's hebben een radarinstallatie en een militair checkpoint in de buurt van de oostelijke Libische stad al-Brega aangevallen. Er is gebruik gemaakt van Hellfireraketten en 30-millimeterkanonnen om de doelen te vernietigen.

Bij de aanval is één van de twee ingezette Britse Apaches door troepen van kolonel Muammar Khaddafi beschoten. De machine is daarna veilig teruggekeerd naar het oorlogsschip HMS Ocean, aldus generaal-majoor Nick Pope van het Britse ministerie van Defensie.

De komst van de helikopters moet "bijkomende flexibiliteit" leveren in de strijd tegen de Khaddafi-getrouwen die zich verschansen tussen de burgerbevolking. Voorheen werden enkel vanop grotere hoogte bommen gedropt door straaljagers.

Enige tijd geleden raakte al bekend dat verschillende NAVO-bondgenoten ook gevechtshelikopters onder NAVO-bevel geplaatst hadden in kader van operatie "Unified Protector".

"We zullen deze capaciteiten blijven inzetten waar en wanneer nodig, met dezelfde precisie als die bij al onze missies", stelt de Canadese commandant van de operatie in Libië, Charles Bouchard. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners