NAVO zeker nog tot september in Libië

© ImageGlobe

De NAVO-missie blijft zeker nog tot september in Libië. Daarmee probeert de alliantie de druk op Muammar Khaddafi nog op te voeren, en het beeld dat de missie in een impasse is gesukkeld, te vermijden.

‘We hebben nog steeds het momentum.’ Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen deed zijn uiterste best om de moed erin te houden in het Egmontpaleis in Brussel, waar hij de beslissing van de NAVO verdedigde om de missie in Libië – codenaam ‘Unified Protector’ – te verlengen met negentig dagen.

De NAVO-landen zijn samen met Arabische partners in Libië actief sinds eind maart. Onder VN-mandaat beschermen ze de Libische burgers tegen hun leider Muammar Khaddafi, die het burgerprotest met bombardementen beantwoordde. De NAVO-missie, waar ook België met zes gevechtsvliegtuigen en een mijnenjager aan deelneemt, handhaaft een no-flyzone boven Libië en een wapenembargo. ‘We hebben significante vooruitgang geboekt en ontzettend veel levens gered’, stelt Rasmussen. ‘En elke dag raakt Khaddafi meer geïsoleerd.’

Berichten over lichte terreinwinst voor de rebellen, de slinkende voorraden van Khaddafi’s troepen en de vlucht van regeringsfunctionarissen ondersteunen die uitspraak. De missie zette zaterdag ook voor het eerst gevechtshelikopters in, geleverd door Frankrijk en Groot-Brittannië. ‘Het moet duidelijk zijn dat de NAVO-bondgenoten de inspanningen opvoeren, en zolang als nodig willen doorgaan’, aldus Rasmussen. Bij dat laatste zijn echter veel twijfels. De Nederlandse regering zegt onomwonden dat er geen budget meer is voor nog een verlenging in september, en de Noorse regering schroeft deze zomer al haar bijdrage terug.

De politieke steun voor de missie is na drie maanden erg fragiel geworden. De NAVO blijft ook herhalen dat ze Khaddafi, die al niet meer in het openbaar gezien is sinds 11 mei, niet van de macht wil verdrijven, en dat de rebellen dat zelf moeten doen. Niemand weet wanneer dat zal kunnen. De VS benadrukten afgelopen week ook dat de opstandelingen dringend met een plan moeten komen hoe ze hun land willen organiseren als de kolonel na 42 jaar valt. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content