NAVO vraagt meer Belgen voor Afghanistan

09/09/10 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kan de regering in lopende zaken daar geen beslissing over nemen.

NAVO vraagt meer Belgen voor Afghanistan

© Belga

De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal David Petraeus, heeft België gevraagd om een vijftigtal extra instructeurs te sturen. Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kan de regering in lopende zaken daar geen beslissing over nemen.

Petraeus wil op korte termijn 2.000 militairen extra in Afghanistan om de Afghaanse veiligheidsdiensten op te leiden en om de wegen te ontmijnen.

De Standaard meldde dinsdag dat ons land gevraagd wordt om een vijftigtal extra manschappen te leveren. Daarvan zou ongeveer de helft worden ingezet voor de opleiding van de Afghaanse soldaten en de andere helft voor de opbouw van een nationale politiemacht.

De Crem bevestigt dat België van de NAVO die vraag heeft gekregen, maar volgens hem zit een snel antwoord er niet in omdat de regering in lopende zaken zit.

Hij wijst er ook op dat de regering in april nog heeft beslist om 22 bijkomende instructeurs naar Afghanistan te sturen. "Zij worden op dit moment opgeleid en zullen binnenkort vertrekken", zegt de minister.

Lees meer over:

Onze partners