NAVO voorziet transport voor hulp Pakistan

20/08/10 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

Zondag vertrekt een eerste vlucht vanuit Duitsland naar het door overstromingen geteisterde land.

De NAVO heeft vrijdag beslist om transportmiddelen te leveren om hulp over te brengen naar het door overstromingen geteisterde Pakistan.

De Pakistaande regering had om die hulp gevraagd. De NAVO-raad (bestaande uit de ambassadeurs van 28 lidstaten) is vrijdag ingegaan op die vraag en besliste lucht- en zeetransport te voorzien voor hulp van landen en humanitaire organisaties.

Een NAVO-vliegtuig zal zondag de eerste humanitaire vlucht uitvoeren. Vanuit het Duitse Geilenkirchen wordt materiaal naar Islamabad overgebracht dat wordt geschonken door Slovakije. Het gaat onder meer om pompen en tenten.

De NAVO heeft in Brussel een speciale structuur met het oog op de opdracht ingericht, de Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC).

In functie van de vragen van NAVO-lidstaten of van niet-gouvernementele organisaties zullen hen vliegtuigen of schepen ter beschikking worden gesteld.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had maandag bekendgemaakt dat NAVO-verantwoordelijken naar Islamabad waren gereisd om te praten over het inleggen van een luchtbrug.

Lees meer over:

Onze partners