Navo stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa

16/04/14 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

De Navo versterkt naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen in de Oekraïense crisis zijn militaire aanwezigheid in Oost-Europa. Het bondgenootschap stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar zijn meest oostelijke lidstaten.

Navo stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa

© AFP

Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aangekondigd. 'We gaan voor meer vliegtuigen in de lucht, meer schepen op zee en de voorbereiding van grondtroepen wordt versterkt', zei Rasmussen na een bijeenkomst van de 28 Navo-ambassadeurs in Brussel.

Het NAVO-bondgenootschap telt twee Baltische lidstaten met een grote Russische gemeenschap, Letland en Estland, en verschillende lidstaten die grenzen aan Rusland, waaronder Polen.

De vraag om versterking van de 'collectieve defensie' dook al op bij de aanhechting van de Krim bij Rusland. Vorige week hadden de defensieministers de deur ook al wijder open gezet voor een sterkere militaire aanwezigheid in onder meer Polen en de Baltische staten.

Rasmussen herinnerde aan 'de centrale rol van de Navo om zijn bondgenoten te beschermen en te verdedigen'. 'We hebben al een reeks maatregelen genomen, zoals de versterking van de bescherming van het Baltische luchtruim en vluchten van Awacs-radarvliegtuigen boven Polen en Roemenië', klonk het. 'Vandaag hebben we nieuwe militaire maatregelen getroffen.'

Politieke oplossing

Niettemin blijft de Navo hameren op het belang van een politieke oplossing. 'We hopen dat de Genève-gesprekken de weg zullen vrijmaken voor een vreedzame en politieke oplossing', aldus nog Rasmussen.

Rasmussen riep Rusland ook op om duidelijk te maken dat 'het de geweldadige acties van gewapende pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne niet steunt'.

Nederland

Nederland overweegt F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten voor de Navo-activiteiten om Oost-Europese bondgenoten te beschermen. Dat zei de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee te sturen.

Nederland zet momenteel al een tankvliegtuig in dat Awacs-radarvliegtuigen in de lucht bijtankt. Die toestellen patrouilleren in het luchtruim van Polen en Roemenië om de situatie rond Oekraïne te observeren. Het aantal 'Awacs-uren' is geïntensiveerd, zei de minister.

Volgens haar wordt nu gekeken hoe Nederland een bijdrage kan leveren aan de luchtverdediging of 'een verhoging van marinevertegenwoordiging'. Hennis wilde niet zeggen of er al een besluit is genomen over een mogelijke extra bijdrage van Nederland.

'We zijn constructief en we zijn voor het geruststellen van onze oostelijke bondgenoten. We zijn lid van een bondgenootschap, mèt een reden, en we nemen daarin ook onze verantwoordelijkheid', zei Hennis. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners