NAVO schaart zich achter Turkije

28/07/15 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:28

Na de uitzonderlijke spoedzitting in Brussel benadrukt de NAVO zijn 'grote solidariteit' met Turkije in de strijd tegen terrorisme.

NAVO schaart zich achter Turkije

NAVO-spoedzitting in Brussel © Reuters

'We veroordelen de terroristische aanslag tegen Turkije ten stelligste en drukken ons medeleven uit met de Turkse regering en de families van de slachtoffers in Suruç en van andere aanvallen tegen agenten en militairen', stellen de 28 lidstaten in een communiqué. 'Terrorisme vormt een rechtstreekse dreiging voor de veiligheid van de NAVO-landen en voor de internationale stabiliteit en welvaart. Het gaat om een dreiging die geen grens, nationaliteit of religie kent.'

Luchtaanvallen

Turkije had de bijzondere bijeenkomst samengeroepen na de luchtaanvallen op stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië en de Koerdische PKK-strijders in het noorden van Irak. Het land zou evenwel niet hebben gevraagd om militaire steun van de alliantie.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg juichte maandag al het Turkse optreden tegen IS toe, maar riep anderzijds op tot een 'proportionele aanpak' van de Koerdische rebellen.

Conflict

Turkije heeft zich lange tijd niet gemengd in de strijd, maar dat is sinds vorige week veranderd. De bal ging aan het rollen na een aanslag in de door de pro-Koerdische partij HDP bestuurde stad Suruç, nabij de grens met Syrië. Het bloedbad kostte aan 32 mensen het leven. Later werden twee Turkse politieagenten gedood, vermoedelijk door PKK-rebellen als wraak voor de aanslag in Suruç en omdat het de wetsdienaars als collaborateurs met IS ziet. Afgelopen weekend voerde Turkije luchtaanvallen uit op stellingen van IS en de PKK in Syrië en Irak. (KVDA)

Onze partners