NAVO: ‘Rusland, annexeer Krim niet’

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen © Belga
Simon Demeulemeester

De NAVO, die door Oekraïne om steun is gevraagd in de vorm van technisch militair materiaal, dringt er bij Rusland op aan ‘de Krim niet te annexeren’. De organisatie erkent de uitkomst van het ‘illegale’ referendum op de Krim niet.

De NAVO dringt er bij Rusland op aan ‘de Krim niet te annexeren’. De organisatie weigert de uitkomst van het ‘illegale’ referendum op de Krim te erkennen. Dat staat te lezen in een persbericht van de NAVO. Oekraïne heeft aan het militaire genootschap steun gevraagd in de vorm van militair materiaal.

‘Het referendum schendt zowel de Oekraïnse grondwet als het internationaal recht’, klinkt het. ‘Bovendien heeft het plaatsgevonden in onacceptabele omstandigheden.’ Volgens de NAVO ondermijnt het ‘zogenaamde’ referendum de inspanningen om een politieke oplossing te vinden voor ‘de crisis in Oekraïne’.

De organisatie roept Rusland dan ook op tot ‘een de-escalatie van de situatie’ en tot ‘een terugkeer naar de weg van de dialoog’. Daarbij hoort volgens de NAVO een directe dialoog met de interim-regering in Kiev, iets wat Moskou tot op heden weigert. Moskou wil immers dat de interim-regering in Oekraïne eerst het referendum erkent.

Tot slot sprak de NAVO nogmaals haar steun uit voor ‘de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, en voor het principe van de onschendbaarheid van ’s lands internationaal erkende grenzen’.

Wie het referendum wel verwelkomde, is oud-Sovjetleider en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Michail Gorbatsjov. Volgens het Russische persagentschap Interfax zei Gorbatsjov dat ‘de beslissing van de inwoners van de Krim om een fout in het verleden (namelijk de overdracht van de Krim aan Oekraïne, nvdr.) recht te zetten, toegejuicht moet worden’. Hij bekritiseerde de sancties die de EU en de VS treffen tegen Rusland.

Oekraïne vraagt NAVO om militaire steun

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjitsja heeft na een onderhoud met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verklaard dat Kiev de NAVO om steun heeft gevraagd, in de vorm van technisch militair materiaal. Desjtsjitsja veroordeelde ook de ‘provocaties’ van Moskou, waaronder de aanwezigheid van Russische troepen aan de Oekraïense grens en de aanwezigheid van ‘vele Russische politieke toeristen’ in het oosten van Oekraïne.

Binnen de bestaande samenwerking tussen Kiev en de NAVO zou er ‘meer technisch materiaal naar Oekraïne gestuurd worden’ en zouden er ‘oefeningen’ plaatsvinden, zo zei de Oekraïense Buitenlandminister. Hij voegde eraan toe dat de regering in Kiev nog een lijst met benodigd materiaal zou overmaken aan de NAVO. Andrij Desjtsjitsja benadrukte dat Oekraïne de NAVO niet om een militaire interventie had gevraagd.

‘OVSE ook naar Krim sturen’

Daarnaast maakte hij duidelijk dat een toekomstige diplomatieke waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ook in de Krim aanwezig moet zijn. ‘Deze missie moet ook in de Krim opereren om zo opnieuw te bevestigen dat de Krim integraal deel uitmaakt van Oekraïne’, aldus de minister.

‘Oekraïne gaat niet in op provocaties’

Hij veroordeelde voorts de Russische provocaties en vergeleek de huidige gespannen situatie met die in Georgië in 2008, waar de boel toen militair escaleerde. Desjtsjitsja zei er wel bij dat ‘Oekraïne niet ingaat op provocaties’ en dat ‘alle mogelijke diplomatieke middelen moeten benut worden om een vreedzame oplossing te vinden’.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content