NAVO patrouilleert op Egeïsche Zee in strijd tegen mensensmokkelaars

© reuters

De NAVO stuurt ‘zonder oponthoud’ een bestaande vloot schepen onder Duitse leiding richting Egeïsche Zee, om er steun te leveren aan de strijd tegen mensensmokkelaars die vluchtelingen van Turkije naar Griekenland brengen.

Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd.

Het gaat om een voorstel van Duitsland, Turkije en Griekenland, dat ter sprake kwam op de bijeenkomst van de 28 NAVO-ministers van Defensie op het hoofdkwartier in Evere.

Niet terugsturen

Ook de militaire planners binnen de NAVO gaan aan het werk om de details van de operatie uit te werken. Bedoeling is niet om schepen tegen te houden en terug te sturen, maar wel om inlichtingen te vergaren en informatie door te spelen aan de Griekse en Turkse grenswacht. Doel is een klaar beeld te krijgen van de situatie langs de Turkse kust, waar mensensmokkelaars dezer dagen grof geld verdienen door vluchtelingen in gammele bootjes de zee op te sturen. De NAVO zal nauw samenwerken met zowel de Turkse en Griekse autoriteiten, als met het Europese grensagentschap Frontex.

‘Het is een politie-opdracht’, zo verwoordt de Belgische minister Steven Vandeput (N-VA) het. ‘Bedoeling is de smokkelbendes te ontmaskeren. Indien de NAVO-schepen daarbij vluchtelingen zouden oppikken op zee, dan zullen die terug naar Turkije gebracht worden. Turkije is daarmee akkoord gegaan.’

Ook de VS spreken hun nadrukkelijke steun uit voor de NAVO-inzet. ‘Het zijn criminele organisaties die deze mensen uitbuiten. Het gaat om een georganiseerde smokkeloperatie. Dat bestrijden is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak’, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter eerder op de dag al.

Islamitische Staat

Vandaag komt ook de strijd tegen Islamitische Staat ter sprake tussen de lidstaten die daar nu al een bijdrage aan leveren. De voorbije dagen werd het openen van een nieuw front tegen de terreurgroepering in Libië geopperd. De Verenigde Staten zouden daarvoor naar steun hengelen.

Voor Vandeput moet eerst worden bekeken welke diplomatieke en politieke stappen kunnen worden genomen om op zijn minst een regering van nationale eenheid te vormen. Indien ons land nadien een bijdrage zou worden gevraagd, dan zal de regering bekijken welk gepast antwoord daarop kan worden gegeven.

Dezelfde redenering hanteert de N-VA’er over een eventuele deelname van ons land aan missies boven Syrië. Vanaf 1 juli draagt ons land vanuit Jordanië normaal gezien opnieuw bij tot de strijd tegen IS in Irak. ‘Het klopt dat IS bestrijden meer is dan Irak. De vraag is welke bijdrage ons land specifiek kan leveren om een maximaal rendement te hebben’, aldus Vandeput, die onderstreept dat de vraag nog niet aan ons land is gesteld. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content