NAVO neemt leiding over no-flyzone in Libië

25/03/11 om 08:05 - Bijgewerkt om 08:05

Een van de belangrijkste dwarsliggers, Turkije, heeft zich dan toch kunnen verzoenen met een leidende rol voor de NAVO.

NAVO neemt leiding over no-flyzone in Libië

© EPA

Alle 28 lidstaten van de NAVO zijn het eens geraakt om het militaire commando over te nemen voor de handhaving van de no-flyzone boven Libië. Het bevel zal in de komende 48 uren worden overgedragen. De NAVO overweegt ook om de volledige leiding over te nemen van de militaire operaties in Libië, dus ook over de bombardementen die momenteel nog voor rekening van de zogenaamde 'coalition of the willing' zijn. Dat zei woordvoerster Oana Lungescu vrijdag.

Er blijft wel nog onenigheid over de mate waarin de alliantie het stuur in handen moet krijgen. De beslissing zou in de komende dagen moeten vallen.

Turkije

De NAVO-lidstaten bakkeleien al dagenlang over het al dan niet overnemen van het bevel. Verschillende bondgenoten vrezen dat de NAVO in de Arabische wereld als "te westers" gezien wordt, wat de steun aan de internationale militaire interventie in gevaar kan brengen.

Een van de belangrijkste dwarsliggers was Turkije. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken verduidelijkte donderdagavond dat "tegemoet is gekomen aan de vragen en zorgen van zijn regering."

De NAVO voerde al het bevel over een missie in de Middellandse Zee ter controle van het VN-wapenembargo, waaraan ook de Belgische mijnenjager Narcis deelneemt. Het vliegverbod en de bombardementen boven Libië waren vooralsnog in handen van de 'coalition of the willing'.

(Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners