NAVO-militairen staan Afghaanse troepen bij in Kunduz tegen Taliban

30/09/15 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

In Kunduz zijn speciale NAVO-troepen ontplooid om hun Afghaanse collega's te helpen Kunduz te heroveren op de Taliban.

NAVO-militairen staan Afghaanse troepen bij in Kunduz tegen Taliban

Kunduz, Afghanistan © AFP

Speciale NAVO-troepen zijn in Kunduz ontplooid om hun Afghaanse collega's te helpen om de Noord-Afghaanse stad te heroveren. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse troepen in Afghanistan gezegd.

Volgens een westerse militaire bron gaat het om Amerikaanse, Britse en Duitse elitesoldaten, die deel uitmaken van de 13.000-koppige buitenlandse troepenmacht die nog ontplooid is in Afghanistan.

Ondanks luchtsteun van de Amerikanen, is Kunduz nog altijd in handen van de Taliban, 48 uur nadat de extremisten de strategische stad in het noorden van Afghanistan konden heroveren. Vooral rond de luchthaven wordt er hevig strijd gevoerd.

De Taliban kregen Kunduz maandag onverwachts onder controle, voor het eerst sinds 2001. Het betrof een belangrijke nederlaag voor het Afghaanse leger en voor president Ashraf Ghani, sinds het vertrek van de NAVO eind vorig jaar. In de stad met 300.000 inwoners, willen de islamisten de sharia -de islamitische wet- opnieuw invoeren.

De Afghaanse regeringstroepen zijn dinsdag een tegenoffensief gestart op de luchthaven, op zo'n 10 kilometer van het centrum van de stad. Daarbij zouden volgens de Afghaanse inlichtingendiensten de lokale talibanleider Mawlawi Salam en zijn adjunct zijn omgekomen. Maar dat wordt door de Taliban ontkend. Zij zijn er in de nacht van dinsdag op woensdag ook in geslaagd om de luchthaven te naderen.

Levend schild

Het politiekantoor en de gevangenis, waar honderden gedetineerden werden vrijgelaten, zijn naar eigen zeggen opnieuw onder controle van het Afghaanse leger. Maar op foto's is te zien hoe Taliban-aanhangers rondrijden in gestolen politievoertuigen.

De Taliban heeft rond de stad mijnen geplaatst, die het de soldaten van het regeringsleger erg moeilijk maken om vooruitgang te boeken. Volgens president Ghani worden de burgers van de stad bovendien gebruikt als 'levend schild.'

IS

Het Amerikaanse leger belooft alvast dat het de Afghaanse regering gaat blijven steunen, zei Peter Cook, de woordvoerder van het Pentagon dinsdagavond.

In Europese kringen wordt intussen gewaarschuwd voor de versterking van terreurbeweging IS in Afghanistan. 'Die beweging heeft zich de voorbije weken opnieuw gevormd', schrijft EU-vertegenwoordiger Franz-Michael Mellbin in een bijdrage in de Duitse krant Die Welt. Volgens hem hebben de extremisten onder meer enkele stammenleiders brutaal vermoord en volledige families gevangen genomen. Mellbin waarschuwt dat het niet zeker is dat IS in Afghanistan een randfenomeen zal blijven. 'Het optimisme daarover is prematuur.' (Belga/AVE)

Onze partners