'NAVO gelooft niet meer dat Oekraïne kan winnen'

02/09/14 om 03:38 - Bijgewerkt om 03:38

Volgens een NAVO-topgeneraal, die op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel wordt geciteerd, heeft Oekraïne militair al verloren. De NAVO, zegt hij, gelooft niet meer in een overwinning.

'NAVO gelooft niet meer dat Oekraïne kan winnen'

Bewoners schuilen in hun kelder voor artillerievuur, in Spartak, een dorp in de buurt van Donetsk. © Reuters

De kansen in het conflict tussen Oekraïne enerzijds en Rusland en Russische separatisten uit Oost-Oekraïne van de andere kant, zijn de voorbije weken gekanteld. Waar begin augustus Oekraïne een beslissend offensief leek te voeren, en de grotere steden ofwel heroverd of omsingeld had, brachten Russische tanks en troepen sindsdien snel een kentering.

Volgens Der Spiegel houdt de NAVO de meest alarmerende berichten binnenskamers.

Twintig bataljons

Op het hoofdkwartier zijn er kaarten uitgestald, waarop de Russische bataljons die aan de grens staan te wachten, met dreigende, dikke pijlen zijn aangeduid. Dat zijn er, volgens Der Spiegel, twintig, met telkens 500 manschappen en zwaar geschut.

Gevreesd wordt dat die zullen ingezet worden bij de slag om Marioepol. Dat is de belangrijkste stad in Oost-Oekraïne die de regeringstroepen nog in handen hebben, en die momenteel wordt belegerd door rebellen en Russen. Als Marioepol valt, dan ligt de weg open voor een corridor naar de Krim.

Feitelijk zijn de Oekraïense troepen de controle over hun oostgrens kwijt. Ze lijden felle verliezen. Honderden Oekraïense soldaten werden bovendien gevangen genomen.

Kiev kan eigenlijk alleen nog onderhandelen om die soldaten terug te krijgen, aldus de 'hooggeplaatste NAVO-generaal' die verder niet bij naam wordt genoemd.

'Twee weken'

In een telefonisch gesprek met José Manuel Barroso, uittredend voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij 'binnen twee weken' Kiev kan bereiken. Eerder verwees hij tijdens een bijeenkomst naar de sterkte van het Russisch kernarsenaal.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners