NAVO gaat Irak helpen in strijd tegen IS

31/07/15 om 20:52 - Bijgewerkt om 20:52

Op vraag van de Iraakse premier Haider al-Abidi gaat de NAVO het land indirect een handje helpen in de strijd tegen de terreurgroep IS.

NAVO gaat Irak helpen in strijd tegen IS

Irak staat met stip op één als grootste bekommering in 2015 © Reuters

De 28 lidstaten van de NAVO hebben vrijdag beslist, Irak een indirect handje te helpen in de strijd tegen de soennitische terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Zo stemden zij in met de vraag van Bagdad om meer "opleidingsprogramma's" voor Iraakse strijdkrachten te verzorgen in Turkije en Jordanië. In Irak zelf zullen geen regeringstroepen opgeleid worden.

Irak had om de steun gevraagd tijdens een bezoek van de Iraakse premier Haider al-Abidi aan de Brusselse zetel van het Bondgenootschap acht maanden geleden.

16 doden

Bij een luchtaanval door een gevechtsvliegtuig van de Iraakse overheid zijn in de aan Syrië grenzende provincie al-Anbar zeker zestien burgers gedood en 19 anderen verwond. In al-Anbar is de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nadrukkelijk aanwezig. De lezingen van het bombardement lopen uiteen.

Volgens een anoniem medicus was het doelwit een woning in Ratba. De woning werd volkomen verwoest en onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, aldus de zegsman. Een functionaris van de provincie zei dan weer dat de jet per vergissing twee woningen bombardeerde. De slachtoffers waren mensen die de stad Fallujah voor IS waren ontvlucht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners