Navo-foto's tonen Russische troepenconcentraties bij Oekraïense grens

10/04/14 om 22:38 - Bijgewerkt om 22:40

De Navo heeft sattelietbeelden vrijgegeven die een indrukwekkende Russisch troepenmacht vlakbij de Oekraïense grens zouden laten zien. Die zou klaarstaan om Oekraïne binnen te vallen. Volgens Moskou gaat het om oude beelden.

Navo-foto's tonen Russische troepenconcentraties bij Oekraïense grens

Een satellietbeeld dat volgens de Navo Russische Flanker-straaljagers nabij de Oekraïense grens toont. © Navo

De Navo heeft vijf satellietfoto's vrijgegeven die volgens het militaire bondgenootschap aantonen dat Rusland een aanzienlijke troepenmacht concentreert aan de grens met oostelijk Oekraïne. De Britse brigadegeneraal Gary Deakin, directeur van het centrum voor crisismanagement (CCOMC) in het militaire Navo-hoofdkwartier nabij Bergen, maakt gewag van "tussen de 35.000 en 40.000 Russische soldaten", ontplooid in meer dan honderd voornamelijk tijdelijke basissen.

Het gaat om een "zeer competente troepenmacht" in hoge staat van paraatheid, aldus Deakin. De Navo-officier zegt verontrust te zijn door de bedreiging die de Russische troepen vormen voor Oekraïne, "ook al kennen we de intenties van de Russen niet."

Mobilisatie

Het is niet de eerste keer dat de Navo waarschuwt voor een bedreigende Russische troepenconcentratie aan de grens met Oekraïne. Ditmaal zet de organisatie haar waarschuwing kracht bij met de verspreiding van een aantal foto's, die eind maart en begin april door satellieten zijn genomen.

Op een van de foto's zijn 21 geparkeerde helikopters te zien op een platform, "dat er voorheen niet was". Een andere foto toont onder meer een veertigtal tanks, "zonder tekenen van een permanente basis in de buurt", voor de Navo een duidelijke aanwijzing van een troepenmobilisatie.

aRusland: 'Griezelverhaal'

Rusland heeft de satellietfoto's waarmee de Navo donderdag heeft uitgepakt om Russische troepenconcentraties aan de grens met Oekraïne aan te tonen als verouderd bestempeld.

"Op de beelden zijn eenheden van het zuidelijke militaire district te zien die in de zomer van 2013 hebben geoefend. Toen vonden er ook in het gebied aan de Oekraïense grenzen manoeuvres plaats", zei een officier van de generale staf van het Russische leger tegenover het staatspersbureau Ria Novosti.

De Russische viceminister van Defensie Anatoli Antonov heeft de waarschuwing van de NAVO dat er tot 40.000 Russische soldaten in het grensgebied met Oekraïne op elk moment inzetbaar zijn als "een griezelverhaal" van de hand gedaan. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners