NAVO berispt Syrië voor neerhalen Turks legervliegtuig

26/06/12 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

De NAVO heeft Syrië op de vingers getikt voor het neerhalen van een Turks legervliegtuig. Over een mogelijke militaire interventie tegen Syrië zou niet gepraat zijn.

NAVO berispt Syrië voor neerhalen Turks legervliegtuig

© Reuters

Op haar spoedberaad heeft de NAVO Syrië "ten stelligste veroordeeld" wegens het neerhalen van een Turks verkenningsvliegtuig. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd na afloop van het op vraag van Turkije gehouden spoedoverleg in Brussel.

Turkije had voor het spoedoverleg 'artikel 4' ingeroepen. Daarin staat dat lidstaten "gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd".

Militaire interventie afgewendHet was pas de tweede keer sinds de oprichting in 1949 van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie dat 'artikel 4' werd ingeroepen. De eerste keer, in 1990, was het eveneens Turkije, dat zich toen bedreigd zei te voelen door Irak. Ankara riep toen ook 'artikel 5' in. Dit NAVO-artikel zet de deur open voor militaire interventie.

Volgens Rasmussen is bij het overleg dinsdag 'artikel 5' "niet ter sprake gekomen". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners