Natuurrampen dreven 19 miljoen mensen op de vlucht in 2014

22/07/15 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:32

De kans dat mensen ontheemd raken door een natuurramp, ligt vandaag zestig procent hoger dan vier decennia geleden.

Natuurrampen dreven 19 miljoen mensen op de vlucht in 2014

Cycloon Vanuata © Reuters

In 2014 hebben wereldwijd 19,3 miljoen mensen hun huis moeten ontvluchten om aan de gevolgen van een natuurramp te ontsnappen. Dat blijkt uit een rapport van de Norwegian Refugee Council (NRC), een ngo die gespecialiseerd is in noodhulp. De organisatie wijst vooral de overheden met de vinger voor het grote aantal vluchtelingen.

Volgens het rapport was vooral noodweer verantwoordelijk voor een groot aantal vluchtelingen. In totaal werden meer dan 17,5 miljoen mensen op de vlucht gedreven door stormen of overstromingen. Geofysische factoren, zoals aardbevingen, veroorzaakten meer dan 1,7 miljoen vluchtelingen.

Opwaartse trend

Het overgrote deel van de vluchtelingen (16,7 miljoen) is afkomstig uit Azië. Vooral de Filipijnen, China en India werden hard getroffen door tyfoons, overstromingen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. In Europa raakten 190.000 mensen ontheemd door een natuurramp, vooral vanwege overstromingen in de Balkan.

De cijfers liggen lager dan de twee voorgaande jaren, maar de NRC benadrukt wel dat er op lange termijn sprake blijft van een opwaartse trend. De kans dat mensen ontheemd raken door een natuurramp, ligt vandaag nog altijd zestig procent hoger dan vier decennia geleden, zo klinkt het.

Niet voorbereid

De oorzaak daarvoor wordt in de eerste plaats bij de overheden gelegd. 'De miljoenen levens die door rampen verwoest werden, zijn vaker een gevolg van slecht beleid en slechte voorzieningen dan van de kracht van moeder natuur', zo zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van NRC. 'Een overstroming is op zich nog geen ramp. De rampzalige gevolgen gebeuren wanneer de mensen niet voorbereid of beschermd worden.'

Tot slot wordt in het rapport benadrukt dat heel wat van die vluchtelingen gedurende een erg lange tijd ontheemd blijven, soms zelfs tot 26 jaar. Zelfs in industrielanden vormt dat een probleem. Zo is er in de VS nog altijd geen definitief onderkomen voor 230.000 slachtoffers van de orkaan Sandy uit 2012. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners