Nationale kiesraad Venezuela gaat stembussen controleren

19/04/13 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

In Venezuela gaat de nationale kiesraad alle stembussen die gebruikt werden bij de presidentsverkiezingen controleren.

In Venezuela gaat de nationale kiesraad alle stembussen die gebruikt werden bij de presidentsverkiezingen controleren. Dat heeft de kiesraad aangekondigd.

De socialistische leider Nicolas Maduro won de verkiezingen met
235.000 stemmen verschil van oppositiekandidaat Henrique Capriles. De oppositie betwist de uitslag en eist een hertelling. De oppositie diende bij de nationale kiesraad officieel klacht in tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen. De oppositie wou op die manier dat er een hertelling komt de stemmen van de verkiezingen.

De voorzitter van de kiesraad zei dat alle stembussen die nog niet werden geïnspecteerd, zullen gecontroleerd worden. De oppositie heeft een audit van de stembussen al aanvaard.

Zeven doden bij straatprotest

Ondanks massaal protest van de oppositie riep de nationale kiesraad Nicolas Maduro uit tot winnaar van de verkiezingen en dus verkozen president. Dat leidde tot gevechten tussen voor- en
tegenstanders van de nieuwe president. Aanhangers van de oppositie trokken de straat op om te protesteren tegen de officiële kiesresultaten. De politie zou in Caracas traangas hebben ingezet om de betogers uiteen te drijven. Bij dat straatprotest zouden zeven doden gevallen zijn. (Belga/AVE)

Onze partners