'Nationale held' en ebolabestrijder zelf besmet

24/07/14 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

De 'nationale held' Sheik Umar Khan die de strijd tegen ebola leidt in Sierra Leone, raakte zelf besmet met het dodelijke virus.

'Nationale held' en ebolabestrijder zelf besmet

Ebola-dokter Sheik Umar Khan © Reuters

Sheik Umar Khan, de dokter die alles in het werk stelt om het dodelijke ebolavirus uit te roeien, is zelf besmet geraakt. Dat maakte de president van Sierra Leone bekend.

De minister van Gezondheid Miatta Kargbo was erg aangedaan door het nieuws. "Khan is een nationale held en we zullen dan ook alles in het werk stellen om hem te laten leven." Op dit moment verblijft Khan in een ziekenhuis in Kailahun, het oosten van Sierra Leone.

Het is nog onduidelijk hoe Khan het virus opliep. Volgens collega's hield hij zich nauwgezet aan de voorschriften en droeg hij steeds de speciale kledij die vereist is bij contact met ebolapatiënten.

Eerder zei Khan in een interview dat hij wel bang is om zelf het virus op te lopen. "Artsen zijn enorm vatbaar omdat ze veelvuldig in contact komen met het virus. Zelfs met beschermende kledij loop je het risico om besmet te raken." Enkele dagen geleden stierven drie verpleegsters die in hetzelfde behandelingscentrum werkten als Khan.

Geen vaccin

In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn ondertussen al meer dan 600 personen overleden aan het ebolavirus. Ebola verspreidt zich snel door direct contact met besmette mensen of dieren of via lichaamssappen, zoals bloed, sperma, urine, braaksel, speeksel en ontlasting. Ook contact met het lichaam van een overleden besmet persoon is gevaarlijk. Doordat het ebolavirus een zeer korte incubatietijd heeft, kunnen dragers veel personen op korte tijd besmetten.

Voorlopig bestaat er nog geen vaccin tegen de ziekte, noch een geneesmiddel. Patiënten worden indien mogelijk overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze vers bloed krijgen toegediend. Dokters kunnen enkel de symptomen verhelpen, zoals de pijn verzachten. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners