Napels zien en stikken

Het brandende afval veroorzaakt stank en giftige opstijgende dampen die voortdurend te zien zijn. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Ooit baadde het landschap rond de Zuid-Italiaanse stad Napels in weelde. Tot de maffia het gebied in handen kreeg. Nu de gevolgen voor de gezondheid van de criminele maffiapraktijken langzaam duidelijk worden, komt de lokale bevolking in opstand.

De Napolitaanse maffia, de Camorra, heeft de regio rond Napels de voorbije jaren omgetoverd tot de grootste stortplaats van Italië. De storten, waar industrieel afval uit het rijkere noorden en zelfs uit het buitenland illegaal verbrand en heimelijk begraven wordt, zijn een aardige bron van inkomsten voor de maffia, maar een doorn in het oog van de omwonenden die bijna letterlijk uit hun huizen gerookt worden.

‘Dante zou zich hier thuis voelen’

Het brandende afval veroorzaakt stank en giftige opstijgende dampen die voortdurend te zien zijn, vooral ’s nachts wanneer de criminelen die het vuur aansteken, ongezien kunnen wegglippen. De bewuste zone van 220 hectare, tussen Napels en Caserta, wordt nu reeds door de bewoners de ‘driehoek des doods’ of ‘vuurland’ genoemd. Dante zou zich hier thuis voelen, zo wordt gezegd.

De ‘eco-maffia’ infiltreerde al in de jaren 80 in de consortiums die verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van afval in Italië en zorgt ervoor dat ze hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren. Zo houdt ze de bouw van nieuwe centrales en stortplaatsen tegen waardoor gefrustreerde Italianen dan maar een beroep doen op de Camorra om hun afval te verwerken.

Volgens de Italiaanse milieuvereniging Legambiente hebben al meer dan 440, voornamelijk Noord-Italiaanse, bedrijven in een periode van 22 jaar tijd zowat 10 miljoen ton afval, waaronder radioactief afval, gedumpt in de regio.

Bijna 50 procent meer kankergevallen

In 1997 getuigde de voormalige maffiabaas Carmine Schiavone hoe de Camorra 800.000 ton afval rond de maffiavesting Casal di Principe had gedumpt. ‘Over 20 jaar loopt iedereen er het risico te sterven aan kanker’, voorspelde een bekeerde Schiavone. Nu blijkt hij gelijk te krijgen.

Het aantal tumoren is volgens het Italiaans nationaal kankerinstituut in de regio de voorbije 20 jaar met 40 procent gestegen bij vrouwen en zelfs met 47 procent bij mannen. Schapen zijn gemuteerd, baby’s worden misvormd geboren en de lokale begraafplaatsen voorzien speciale secties voor de vele gestorven kinderen.

De gevolgen van de jarenlange illegale wanpraktijken, die nu langzaam aan de oppervlakte komen, hebben tot grote woede en massaprotesten bij de lokale bevolking geleid. Naast het stijgende aantal kankergevallen, is het afval dat verstopt zit onder wegen, in vijvers en putten nefast voor de landbouw en er rijzen twijfels over het feit of zelfs typische Italiaanse streekproducten, zoals mozzarella en de San Marzano-tomaten, vervuild zijn. Zo liep de verkoop van mozzarella in de streek in november met 30 procent terug, een kaakslag voor de lokale economie, maar ook voor het wereldwijde imago van Italië.

‘Humanitair drama’

In december keurde de regering van Enrico Letta nog het zogenaamde ‘vuurlanddecreet’ goed dat het verbranden van afval illegaal maakt, maar volgens milieuverenigingen wordt er niet genoeg gedaan om vervuilde waterbronnen en landbouwgronden in de regio op te sporen en te saneren. De oranisaties spreken van een ‘humanitair drama’.

Ondertussen heeft de Europese Commissie Italië in deze zaak voor de tweede keer voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg gedaagd. Midden dit jaar wordt een uitspraak verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content