Na vijf dagen geweld in Caïro gaat tweede ronde parlementsverkiezingen in

21/12/11 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

De Egyptenaren kunnen hun stem uitbrengen in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in een derde van de Egyptische provincies.

De Egyptenaren zijn aan de tweede ronde van de parlementsverkiezingen begonnen, in een derde van de Egyptische provincies. Op vijf dagen tijd vielen veertien doden na schermutselingen in de hoofdstad Caïro tussen tegenstanders van het militaire regime en de ordetroepen.

De stembureaus openden de deuren om 8 uur in een derde van het land, onder meer in Gizeh, dat een groot deel van het westen van Caïro omvat, Suez in het noordoosten en Assoean in het zuiden.

Islamisten aan leiding

Stemgerechtigde Egyptenaren kiezen een derde van de zetels. De strijd om de meeste zetels zal gaan tussen de Moslimbroeders en de salafisten, een erg radicale groep islamisten. De stemming duurt twee dagen.

Bij de eerste ronde vorige week bracht 67 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit, zo meldde de kiescommissie zondag. De islamisten behaalden samen, dus opgeteld wat de Moslimbroeders en de salafisten behaalden, tijdens de eerste ronde, die op 28 november begon, 65 procent van de stemmen.

Het betreft de tweede fase van de verkiezingen voor de Vergadering van het Volk. In januari stemt het laatste en derde deel van het land. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners