Na ‘Kuifje in Afrika’ nu ook racismeklacht voor ‘Kuifje in Amerika’

Brussels Airlines en de nv Moulinsart onthullen een A320 met Kuifje erop. © Belga

Inwoners van de Canadese stad Winnipeg eisen dat het album “Kuifje in Amerika” uit de rekken van een lokale boekhandel (Chapter’s) wordt gehaald.

De inwoners van Winnipeg vinden het stripverhaal racistisch tegenover de volkeren van de Eerste Naties. Dat meldde Radio Canada op zijn website. De eisers vinden dat de strip, die in 1932 door Hergé werd gemaakt, een ongunstig beeld schetst van de Native Americans, die in het album “Roodhuiden” worden genoemd. “Dat voedt alleen maar hun stereotiepe beeld. De indianen worden voorgesteld als gevaarlijke wilden, wezens die gevreesd moeten worden”, verklaarde advocaat Leslie Spillet op Radio Canada. De geviseerde boekhandel heeft de de strip voorlopig uit de rekken gehaald.

Het is niet de eerste keer dat de avonturen van Kuifje, vooral de oudere verhalen dan, beschuldigd worden van racisme. Het tweede album “Kuifje in Afrika”, kreeg al een gerechtelijke saga in België, toen enkele klagers een verbod op het album wilden omdat het racistisch zou zijn. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg verklaarde die racismeklacht toen ongegrond. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content