Na bloedbad Orlando: VS-Senaat verwerpt verstrenging wapenwetgeving

21/06/16 om 01:48 - Bijgewerkt om 01:48

De Amerikaanse Senaat heeft het Democratische voorstel verworpen dat de voorafgaande psychiatrische en criminele controles voor elke verkoop van een vuurwapen moest veralgemenen. Ook drie andere voorstellen werden verworpen.

Na bloedbad Orlando: VS-Senaat verwerpt verstrenging wapenwetgeving

VS-senator Chris Murphy © REUTERS

De Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, stemde over 2 Democratische en 2 Republikeinse voorstellen om het moeilijker voor potentiële terroristen en massamoordenaars om aan wapens te komen. Die stemming volgde na een 'filibuster' van Democraten onder leiding van Chris Murphy, die urenlang het halfrond had gemonopoliseerd na de schietpartij in Orlando, waarbij 49 doden vielen.

De voorstellen hadden een meerderheid van 60 op 100 stemmen nodig, en die kwam er niet. De stemming verliep grotendeels volgens partijlijnen.

Terreurverdachten mogen wapens blijven kopen

Het Democratisch voorstel voor grondiger psychiatrische controle werd verworpen met 44 stemmen voor en 56 stemmen tegen. Ook een Republikeins voorstel voor een minder verregaande hervorming van het systeem van voorafgaande controle werd verworpen. Het voorstel kreeg 53 stemmen voor en 47 stemmen tegen. Tot slot werden ook twee voorstellen verworpen die het voor personen die op een lijst van terreurverdachten staan onmogelijk moesten maken om wapens te verkrijgen. De Democraten en de Republikeinen konden niet tot een compromis komen over dit politiek erg gevoelige thema.

Als deze voorstellen wel door de Senaat zouden geraakt zijn, maakten ze weinig kans in het Huis van Afgevaardigden, dat nog meer pro-wapens is dan de Senaat.

Uit peilingen, afgenomen na de aanslag in Orlando, blijkt dat een grote meerderheid van Amerikanen gewonnen is voor de maatregel die ten minste terreurverdachten belet om wapens te kopen. NRA, de wapenlobby, argumenteert dat vele mensen ten onrechte op die lijst staan en is tegen zo'n verbod voor terreurverdachten.

(Belga/RR)

Onze partners