Mysterieuze shuttle na 22 maanden geland

18/10/14 om 02:26 - Bijgewerkt om 02:26

De mysterieuze onbemande minispaceshuttle van de Amerikaanse luchtmacht is na een ruimtevlucht van 22 maanden in Caifornië geland. Het gaat om de langste missie van de ruimtedrone tot hiertoe.

Mysterieuze shuttle na 22 maanden geland

De shuttle bij een vorige landing, in 2010 © Reuters

De derde missie van de X-37B, begon op 11 december 2012 van op Cape Canaveral. De miniatuurversie van de spaceshuttle van de NASA ging toen met een Atlas-5 draagraket de ruimte in. De drone landde op de basis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië.

Wat het onbemande ruimtetuig precies doet, is niet bekendgemaakt, en dat leidt tot speculatie. Experts vermoeden dat het vijf ton wegende en 9 meter lange tuig mogelijk deel uitmaakt van een ultramodern spionageprogramma. Er werd ooit gesuggereerd dat het een Chinees ruimtelaboratorium in de gaten moest houden, maar dat wordt nu onwaarschijnlijk geacht. Een andere optie is dat er aan boord technologie wordt uitgetest in voorbereiding op bemande vluchten.

De X-37B, geproduceerd door Boeing en van energie voorzien door zonnepanelen, vloog voor het eerst in 2010, acht maanden lang. De tweede missie startte in maart 2011 en duurde vijftien maanden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners