Mysterieuze lijken op Tanzaniaanse stranden

Coco Beach in Dar-Es-Salaam. Bij sommige slachtoffers waren de handen op de rug gebonden. © Belga Image
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Op Tanzaniaanse stranden spoelen de laatste tijd geregeld plastic zakken met anonieme lijken aan.

Er heerst een paranoïde sfeer in Dar-es-Salaam, de economische hoofdstad van het Oost-Afrikaanse Tanzania. Sinds een paar maanden spoelen er geregeld zakken met lijken aan op de stranden van de stad, inbegrepen de chique Coco Beach. Er is al melding gemaakt van ’tientallen slachtoffers’. Bij sommigen waren de handen op de rug gebonden, anderen hadden ook een plastic zak over hun hoofd.

Ook in 2014 en 2015 was er in Tanzania maandenlang commotie over grote aantallen anonieme lijken die in zakken werden aangetroffen. Omdat er meestal geen aanwijsbare doodsoorzaak was, circuleerden al gauw de meest absurde hypothesen, inbegrepen illegale orgaanhandel en heksenjachten.

De Tanzaniaanse autoriteiten vermoeden dat het om slachtoffers van illegale mensenhandel betreft

Een veelgehoorde verklaring voor de nieuwe golf van lijken is dat het om geliquideerde politieke opposanten zou gaan. Tanzania heeft sinds twee jaar een nieuwe president, John Magufuli, een man die hamerde op de strijd tegen corruptie. Maar het beleid van Magafuli is politiek en economisch gezien een ramp. Op 7 september werd de voornaamste oppositieleider neergeschoten in de hoofdstad Dodoma. Er zijn nog geen daders gearresteerd.

Een wel heel erg vergezochte verklaring is dat het zou gaan om slachtoffers van de pest die sinds september woedt op het eiland Madagaskar, ten oosten van Afrika. Die zorgt voor grote onrust, niet alleen op Madagaskar zelf, maar ook in buurlanden als Tanzania. De ziekte is behandelbaar, maar alleen als onmiddellijk wordt opgetreden. Anders sterft de patiënt gemiddeld twee dagen na besmetting. Een hypothese luidt dat de pestpatiënten op Madagaskar door panikerende mensen in zee zouden worden gedumpt. Maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de aangespoelde lijken in Tanzania van Madagaskar afkomstig zijn.

De Tanzaniaanse autoriteiten vermoeden dat het om slachtoffers van illegale mensenhandel betreft. Mensen uit Somalië en Ethiopië zouden op zoek naar een beter leven massaal naar Zuid-Afrika gesmokkeld worden. Want in tegenstelling tot wat veel Europeanen denken, gaat de economische migratie in Afrika niet uitsluitend noordwaarts. Veel van die mensen zouden in zulke zware fysieke omstandigheden worden getransporteerd dat ze onderweg sterven. Het doet denken aan de historische slaventransporten, waarbij ook alleen de sterkste mensen overleefden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content