Mysterieuze dingomoord na 31 jaar opnieuw onderzocht in Australië

18/12/11 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:03

De zaak kreeg internationaal veel aandacht en werd zelfs verfilmd.

Australië gaat een nieuw onderzoek openen naar de mysterieuze verdwijning van een baby in de woestijn 31 jaar geleden. De moeder beweerde dat het kind door een dingo werd meegenomen, maar het lijkje werd nooit gevonden. De zaak kreeg internationaal veel aandacht.

De krant Sun-Herald meldt dat een nieuwe patholoog zal worden aangesteld die het onderzoek gaat heropenen. Reden daarvoor is dat de afgelopen jaren verschillende kinderen werden aangevallen door dingo's.

Het gaat om één van de meest opzienbarende moordzaken in Australië, die de publieke opinie sterk verdeelde. De affaire is in West-Europa bekend door de verfilming 'A Cry in the Dark' met Meryl Streep en Sam Neill.

Kampeertocht

De familie van de toen negen maanden oude baby Azaria Chamberlain kampeerde op 17 augustus 1980 bij de bekende Uluru-rots in midden Australië, toen het kindje plots verdween. Moeder Lindy beweerde dat een dingo, een wilde hond, haar had meegenomen.

Een lijk werd nooit gevonden, maar de kleren van het kind werden later onder de grond aangetroffen. De moeder werd tot levenslang veroordeeld voor moord, haar man zou medeplichtig zijn geweest.

Onbeslist

De regering stelde later een commissie aan, die tot de vaststelling kwam dat er gebruik was gemaakt van vervalst forensisch bewijs. De veroordeling werd tenietgedaan, maar het onderzoek bleef ook in 1995 onbeslist.

Het echtpaar Chamberlain, dat intussen is gescheiden, reageert opgelucht. "Het is 31 jaar geleden en ik hoop nu dat dit het ultieme verdict zal zijn waarnaar we zochten", aldus de vader. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners