Myanmarese president 'zal aanvaarden' dat Aung San Suu Kyi hem opvolgt

30/09/12 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Aung San Suu Kyi kan volgens de grondwet van Myanmar geen president worden. 'Het volk zal een hervorming moeten steunen'

Myanmarese president 'zal aanvaarden' dat Aung San Suu Kyi hem opvolgt

© EPA

De president van Myanmar, Thein Sein, zal zich niet verzetten tegen het feit dat Aung San Suu Kyi hem opvolgt, indien het volk voor haar kiest. In een interview met de Britse omroep BBC zegt hij wel niet de macht te hebben om zelf de grondwet te wijzigen, zodat de politica het hoogste ambt in het land kan bekleden.

"Als het volk haar aanvaardt, moet ik haar ook aanvaarden", klonk het. "Er is geen probleem tussen mij en Aung San Suu Kyi. We werken momenteel samen". De politica zat vijftien jaar lang in huisarrest.

Suu Kyi kan volgens grondwet geen president worden

De partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), is favoriet voor de parlementsverkiezingen in 2015, nadat de partij bij de gedeeltelijke verkiezingen in april 43 van de 44 zetels haalde. Suu Kyi is de weduwe van een Brit en de moeder van de Britse kinderen, zodat ze, volgens de grondwet van 2008, geen president kan worden. Thein Sein verduidelijkte dat hij alleen niet de macht heeft om te beslissen de grondwet te wijzigen. "Het parlement en het volk moeten een eventuele hervorming steunen", klinkt het.

Ook beklemtoonde hij dat het leger, dat een kwart van de zetels in het parlement bezet, een belangrijke rol blijft spelen in het land. Het leger had een halfeeuw de leiding over het land tot april vorig jaar. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners