Myanmar: ‘Suu Kyi haalt 43 van 44 zetels’

© Reuters

De National League for Democracy van oppositieleidster Aung San Suu Kyi zegt minstens 43 van de 44 binnengehaald te hebben bij de verkiezingen in Myanmar.

In Myanmar zegt de National League for Democracy van oppositieleidster Aung San Suu Kyi dat de partij bij de tussentijdse parlementsverkiezingen minstens 43 van de 44
zetels heeft binnengehaald waarvoor het een kandidaat had voorgesteld. Officiële resultaten zijn er nog niet.

De partij had al de overwinning aangekondigd van Suu Kyi en gezegd overal in het land “op kop” te staan. Aung San Suu Kyi zelf begroette intussen in een communiqué al “de overwinning van het volk”, maar waarschuwde tegelijk voor overdreven euforische reacties.

440 parlementsleden

Myanmar koos zondag 45 van de 440 parlementsleden. Zij zullen de parlementsleden vervangen die vorig jaar gingen zetelen in de regering, na de parlementsverkiezingen van november 2010.

Onregelmatigheden volgens National League for Democracy

Volgens de oppositiepartij waren er problemen met de stembiljetten. “Dat is het geval overal in het land. De verkiezingscommissie is verantwoordelijk voor wat er gebeurt”, zegt woordvoerder Nyan Win, die daaraan toevoegde dat er een klacht zal worden neergelegd.

Voornaamste klacht is dat er was is aangebracht op de biljetten naast de namen van de kandidaten van de oppositiepartij. Die was kan nadien verwijderd worden, waardoor de stem ongeldig wordt, zegt Win.

Eerste indruk waarnemer Ivo Belet: ‘Heel transparant verlopen’

“De rode draad is dat het allemaal heel transparant verlopen is. Ik heb de indruk dat het regime er alles aan doet om duidelijk te maken dat ze de uitslag zullen respecteren.” Dat zijn de eerste indrukken van europarlementslid Ivo Belet (CD&V) die met enkele Europese collega’s als waarnemer optrad bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in Myanmar (Birma). Volgens Belet was er een grote persbelangstelling.

150 internationale waarnemers

De internationale gemeenschap vindt de verkiezingen belangrijk in het democratisch proces dat het land nu sinds kort door lijkt te maken. Zo’n 150 internationale waarnemers controleerden de stembusgang. Daarbij een team van een vijftal Europeanen, onder wie europarlementslid Belet. Hij bezocht een tiental stembureau’s, zowel in de steden als op het platteland, en kon zo een eerste indruk vormen van de stembusgang.

Belet: ‘Dag van hoop en optimisme’

“De verkiezingen waren goed georganiseerd, met hier en daar kleine onregelmatigheden, bijvoorbeeld met de kieslijsten. Maar dat leken eerder ongelukken”, zegt Belet telefonisch vanuit Myanmar. Hij benadrukt wel dat hij geen zicht heeft op het totaalplaatje.

“We zijn hier met het grootste scepticisme naartoe gegaan. Maar je kan deze dag toch samenvatten als een dag van hoop en optimisme. Dit kan een keerpunt zijn.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content