Myanmar: 'Aung San Suu Kyi haalt zetel'

01/04/12 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Oppositiekandidate Aung San Suu Kyi haalt volgens haar partij een zetel in het parlement bij historische verkiezingen in Myanmar.

Myanmar: 'Aung San Suu Kyi haalt zetel'

© Reuters

Aung San Suu Kyi heeft bij de verkiezingen in Myanmar een zetel gehaald in het parlement. Dat zegt haar oppositiepartij National League for Democracy. Suu Kyi kwam op voor de National League for Democracy in een kiesdistrict in de rand van Yangon.

Myanmar kiest 45 van de 440 parlementsleden. Zij zullen de parlementsleden vervangen die vorig jaar gingen zetelen in de regering, na de parlementsverkiezingen van november 2010.
In 1990 behaalde Suu Kyi al eens een grote overwinning, maar toen liet de militaire junta haar niet aan de macht komen. Tijdens de verkiezingen van 2010 had ze huisarrest en boycotte haar partij de verkiezingen.

Oppositie klaagt onregelmatigheden aan

De National League for Democracy van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi klaagt ook nu onregelmatigheden aan bij de verkiezingen. Volgens de oppositie zijn er problemen met de stembiljetten. "Dat is het geval overal in het land. De verkiezingscommissie is verantwoordelijk voor wat er gebeurt", zegt woordvoerder Nyan Win, die daaraan toevoegde dat er een klacht zal worden neergelegd.

Voornaamste klacht is dat er was is aangebracht op de biljetten naast de namen van de kandidaten van de oppositiepartij. Die was kan nadien verwijderd worden, waardoor de stem ongeldig wordt, zegt Win. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners