Museum de Fundatie in Zwolle: een ontdekking

26/02/14 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:15

De kruising tussen het Brusselse Bozar en het Middelheimmuseum in Antwerpen bestaat: Museum de Fundatie in Zwolle: een ommetje waard.

Museum de Fundatie in Zwolle: een ontdekking

Marino Marini, Pomona, 1950. © /

De oude stad Zwolle ligt niet meteen in het culturele hart van Nederland, maar rond en in het Museum de Fundatie klopt het tentoonstellingsleven wel. Zwolle is mooi en de Fundatie super: zeker een uitstap waard.

Museum de Fundatie heeft twee 'zetels', het kasteel Nijenhuis op 15 km buiten het centrum en het paleis aan de Blijmarkt in het centrum van de stad. Er worden toonaangevende exposities georganiseerd. Overigens, het kasteel Nijenhuis was destijds de woning van Dirk Hannema, de vroegere grondlegger en directeur van het wereldvermaarde Museum Boymans in Rotterdam. Dit kasteel heeft dus ook een eigen kunstcollectie die nu in een vernieuwde versie wordt geëxposeerd onder de titel "Van Turner tot Appel".

Daarnaast loopt er tot 16 maart een schitterende tentoonstelling van het werk van de Italiaanse kunstenaar Marino Marini (foto) alsook een expo over hedendaagse kunst uit de Nederlandse tropen, Aruba, Curacao, St Maarten en Bonaire.

Tot 17 augustus is er tevens een expo van Gerard Ter Borch en de expo "Meer macht" met werk van onder meer Ai Weiwei Anselm Kiefer, Joseph Beuys en Renzo Martens.

Kortom er is zowel oude, moderne als hedendaagse kunst. Kijk even op de site, want ook dit najaar is het expoprogramma erg boeiend: www.museumdefundatie.nl. (PS)

Lees meer over:

Onze partners