Mugabe: 'Aanvaard uitslag of pleeg zelfmoord'

12/08/13 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

In Zimbabwe moeten politieke tegenstanders van president Robert Mugabe de uitslag van verkiezingen aanvaarden of anders maar 'zelfmoord plegen'.

Mugabe: 'Aanvaard uitslag of pleeg zelfmoord'

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zijn politieke tegenstanders gezegd dat zij, als zij het officiële verkiezingsresultaat niet aanvaarden, 'zelfmoord kunnen plegen'.

Bij de jongste verkiezingen werd de 89-jarige machthebber herkozen en haalde zijn partij een tweederdemeerderheid in het parlement. Op zijn eerste publieke bijeenkomst sindsdien riep hij zijn tegenstanders en westerse landen op dit resultaat te aanvaarden.

Democratie

'Wij leveren democratie op een presenteerblad. Neem je het aan? Het is te nemen of te laten. Het volk heeft een democratische daad gesteld,' aldus Mugabe. 'Wij keren nimmer terug op onze overwinning.'

Vorige week heeft premier en oppositieleider Morgan Tsvangirai bij de justitie klacht ingediend wegens fraude vanwege de regerende Zanu-PF bij de stembusgang. 'Wie de nederlaag niet kan verteren, kan zelfmoord plegen,' suggereerde Mugabe. (Belga/EE)

Onze partners