Muammar Khaddafi is gedood in vuurgevecht (video)

20/10/11 om 13:36 - Bijgewerkt om 13:36

Muammar Khaddafi werd levend gevangen en zou daarna omgekomen zijn in een vuurgevecht, zegt de nieuwe Libische premier Mahmoud Jibril. Er circuleren beelden van de gevangengenomen dictator.

Muammar Khaddafi is gedood in vuurgevecht (video)

© Reuters

Het hoofd van de overgangsraad, Mahmoud Jibril, zei dat de voormalige Libische leider zich in Sirte in een betonnen rioolbuis had verstopt, en er zijn ontdekt door troepen van de overgangsraad. De verwondingen die tot zijn dood leidden, liep hij op toen de troepen hem van Sirte naar Misrata wilden brengen, bij een vuurgevecht tussen de troepen van de overgangsregering en aanhangers van Khaddafi. Daarbij kreeg hij een kogel in het hoofd, aldus Jibril.

Nog volgens de premier van de overgangsraad was hij na dat hoofdschot nog in leven en stierf hij bij aankomst in het ziekenhuis van Misrata. Dokters namen DNA-stalen, aldus nog Jibril. Donderdag bevond het lichaam van Kadhafi zich in een huis in Misrata, net als dat van zijn overleden zoon Mouatassim. Dat constateerden fotografen van het Franse persbureau AFP.

NAVO-bombardement

Aanvankelijk werd gedacht dat Khaddafi omkwam door NAVO-bombadementen op het konvooi waarmee hij zijn geboortestad en laatste haard van verzet Sirte wou ontvluchten. Snel bleek dat Khaddafi aan zijn einde kwam door grondtroepen van de Libische Overgangsraad. Toen werd nog aangenomen dat Khaddafi meteen gedood werd. Nu circuleren echter beelden, onder andere via de Britse krant The Guardian en de Arabische nieuwszender Al Jazeera, waarop de Libische gevallen dictator levend te zien is. Hij wordt onder luid gejoel uit de laadbak van een wagen gesleurd.

Eerder meldden verschillende internationale media dat de Libische dictator gewond aan beide benen was bij zijn gevangenneming en dat hij overgebracht was naar het ziekenhuis. Er gingen meteen ook geruchten dat Khaddafi overleden was, die nu bevestigd zijn.

Daarna heerste verwarring over het lot van diens laatste, in Libië voortvluchtige zoon. De Arabische nieuwszender al-Jazeera berichtte dat Saif al-Islam Khaddafi na zijn vlucht uit Sirte door militieleden was gevangengenomen. De nieuwszender al-Arabiya meldde dat hij gedood werd. Zijn dood, en die van zijn broer Mouattasim, is nu ook bevestigd.

Er was lang veel onzekerheid over het overlijden van de despoot omdat de Overgangsraad zoals vaker verschillende geluiden liet horen. Aanvankelijk bevestigden enkel minister van Informatie Mahmud Shammam op CNN en de de minister van Defensie Jallal al-Biegheily op een persconferentie in Benghazi de dood van Khaddafi. Hij zei dat het lijk van de kolonel in Misrata was gearriveerd. Ook Khaddafi's zoon Mouatassim en de chef van de geheime dienst Abdullah al-Senussi zouden gedood zijn, klonk het toen al.

Ook de berichten over de juiste omstandigheden van de dood van de kolonel spraken elkaar lange tijd tegen. Informatieminister Shammam zei dat militieleden een woning in Sirte hadden bestormd. Kadhafi zou geprobeerd hebben te vluchten. Hij kon echter niet zeggen of Kadhafi in de woning of in een voertuig werd gedood.

'Niet schieten!'

"Hij is gevat. Hij is gewond in beide benen... Hij is weggevoerd met een ziekenwagen," zo citeerde persagentschap Reuters de NTC-bevelhebber Abdel Majid. Volgens een andere militaire bron, zo meldde de BBC, zat Khaddafi in een put in de grond in Sirte en riep hij 'niet schieten!'. Diezelfde bron zei al dat Khaddafi aan zijn verwondingen overleden was. Andere bronnen melden dat Khaddafi op de vlucht was met een konvooi dat door de NAVO werd beschoten.

De nieuwszender al-Arabiya toonde donderdag beelden van de plaats in Sirte, waar de militieleden Kadhafi zouden gevonden hebben. Er waren twee betonnen buizen te zien, met daarover een betonnen plaat. "Dit is de bergplaats van de gevluchte rat Kadhafi - Allah is groot". Voor de betonnen buizen liggen twee lijken.

Volgens andere berichten stierf de kolonel tijdens een aanval van NAVO-vliegtuigen op een karavaan voertuigen, die Sirte wilde verlaten. De NAVO bevestigde enkel dat het een aanval had uitgevoerd. Zowel de VS als de NAVO onderzoeken de berichten.

Video's en beelden

Ondertussen blijkt uit foto's en de eerste onduidelijke video-beelden, dat de voormalige machthebber levend gevangengenomen werd.

Dat Khaddafi zich in Sirte verborgen hield, is voor vele waarnemers een verrassing. Vermoed werd dat hij zich ophield in een oase in het zuiden van het land. Dit verklaart echter mede waarom de Kadhafi-getrouwe troepen in Sirte wekenlang verbitterde weerstand boden tegen de troepen van de Overgangsraad.

Khaddafi's geboortestad was als laatste bastion van het verzet tegen de nieuwe heersers gevallen. Militieleden hesen vlaggen van de Overgangsraad in het stadscentrum en vuurden salvo's af uit hun machinegeweren. Ook in de hoofdstad Tripoli heerste vreugde en vierden inwoners feest in de straten.

De troepen van de NTC hadden vrijdagochtend het centrum van Sirte ingenomen na weken van hevige gevechten met aanhangers van Khaddafi. Daarbij zou de minister van Defensie van het afgezette regime gedood zijn.

Nieuw Libië

Nu de berichten over de dood van Khaddafi en de val van zijn geboortestad Sirte bevestigd zijn, ligt de weg vrij voor de opbouw van een nieuw Libië. De Overgangsraad heeft aangekondigd een nieuwe, voorlopige regering te vormen en democratische verkiezingen uit te vaardigen.

Khaddafi (69) was 42 jaar aan de macht in Libië tot zijn regime in augustus jongstleden viel. Hij werd gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. (KVDA/SD)

Lees meer over:

Onze partners